BiH

Pratite nas na Google news

Mektić tvrdi da od Srbije nije traženo hapšenje Dodika

Mektić tvrdi da od Srbije nije traženo hapšenje Dodika
Foto: Ilustracija | Mektić tvrdi da od Srbije nije traženo hapšenje Dodika
Tanjug

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić negirao je danas da su vlasti BiH prošle godine od Srbije tražile hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika.

Mektić je za portal "Faktor", prenosi Hina, izjavio danas da su vlasti BiH tražile od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim finansijskim transakcijama povezanim s predsjednikom Dodikom, ali da, kako je rekao, iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor. 

"Fena" navodi da je Mektić na taj način negirao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev za hapšenje Dodika.

"Zamislite da Srbija privodi predsednika Republike Srpske. Jeste li vi normalni? Što hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?", kazao je Vučić.

Mektić tvrdi da je izjava predsjednika Srbije netačna ili su ga, kako je rekao, njegovi saradnici pogrešno informisali.

"To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, već zahtjev za međunarodnu krivično pravnu pomoć, da se provjeri jedna finansijska transakcija Milorada Dodika", rekao je. 

Riječ je, dodao je, o prebacivanju iznosa od 750.000 evra iz Pavlović banke registrovane u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu.

"Ovdje se sumnjalo u porijeklo tog novca i samo se tražilo da se istraži ta finansijska transakcija", kazao je Mektić.

Prema riječima Mektića, takav zahtjev iz Sarajeva je poslat u Beograd prije gotovo godinu dana i to na osnovu sporazuma o međudržavnoj pomoći u krivično pravnim pitanjima potpisanom još 2005. godine, ali iz Srbije, kako je rekao, do danas nema nikakvog odgovora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije