BiH

Memorandum o formiranju parlamentarnog foruma – istorijski dokument

Memorandum o formiranju parlamentarnog foruma – istorijski dokument
Foto: Srna | Memorandum o formiranju parlamentarnog foruma – istorijski dokument

BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, koji je danas u Beogradu potpisao sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, istorijski dokument, najveći i najozbiljniji.

Nakon sastanka sa Orlićem, Stevandić je rekao da se danas piše najljepši dio istorije srpskih odnosa i da je zbog toga neizmjerno ponosan i srećan, jer je potpisan akt, kojim se formira zajedničko tijelo koje će činiti poslanici parlamenata Srbije i Srpske.

On je dodao da će ovo tijelo imati najmanje dva zasjedanja godišnje, usvajati akte koje će slati parlamentima Srbije i Srpske.

Prema njegovim riječima, od nastanka Republike Srpske, ovo je i suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisuju Srbija i Srpska.

"On nije usmjeren ni protiv koga, jer nema drugu konotaciju osim saradnje, razvoja, njegovanja zajedničkih vrijednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jednih drugima na zaštiti, kako teritorijalnog integriteta Srbije, tako i dejtonskog integriteta, teritorijalnog kapaciteta i ustavnih nadležnosti Republike Srpske", rekao je Stevandić, prenosi Srna.

On je u svoje ime i u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i skupštine i naroda Srpske zahvalio Orliću i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na razumijevanju i na ovom do sada najvišem obliku saradnje najviših zakonodavnih tijela Srbije i Srpske.

Srbija i Srpska će, dodao je on, prvi put imati zajedničko tijelo, koje će zasjedati i u skupštini Srbije i Srpske, donositi zaključke i preporuke, a imaće i svoj vlastiti poslovnik o radu koji će delegacije da usaglase.

On je napomenuo da je prije tri dana sa ministrom rada Srbije Nikolom Selakovićem i premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem prisustvovao na Kajmakčalanu obilježavanju 105 godina proboja Solunskog fronta i da su vidjeli koliko znači međusobno razumijevanje.

"Bez lažne skromnosti ili preuveličavanja, ovo jeste istorijski datum i dokument", rekao je Stevandić.

Zajedno za Orlićem, Stevandić je iskazao podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na zasjedanju Generalne skupštine UN u odbrani interesa Srbije i Srba, gdje Republika Srpska, po dokumentima Srbije, predstavlja sastavni dio strategije i brige.

"Velika mi je čast što učestvujem u ljepšem dijelu srpske istorije", rekao je Stevandić, te izrazio nadu da će to večeras biti proslavljeno i tokom otvaranja Dana Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije