BiH

Met Fild o projektima koje Velika Britanija planira realizovati u BiH

Met Fild o projektima koje Velika Britanija planira realizovati u BiH
Foto: N.N. | Met Fild o projektima koje Velika Britanija planira realizovati u BiH

SARAJEVO – Met Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, je u najnovijem blogu napravio rezime prethodne godine te je govorio o projektima koje njegova zemlja planira realizovati u BiH.

“Ne mogu reći da smo odmarali, jer nekada su određene izjave toliko nevjerovatne da na njih morate odgovoriti – Britanska ambasada je organizovala proteste u Banjaluci, a Davora Dragičevića smo sakrili u našem uredu?! Sa ozbiljnije strane, imao sam priliku da se pridružim ljudima iz cijele BiH u opraštanju sa lordom Pedi Ešdaunom, neumornim i odlučnim prijateljem ove zemlje. Vodeći se njegovim primjerom, pridružio sam se kolegama iz Ambasade u planiranju aktivnosti za godinu koja je pred nama. Tema za diskusiju je bilo jako puno. Kako možemo bolje pomoći BiH da bude stabilna i prosperitetna, te da ispunjava potrebe i težnje svojih građana? Još jednom me je impresionirala odlučnost ove grupe ljudi, većina su i sami građani ove zemlje, da naprave pozitivnu razliku”, napisao je Fild.

On je napisao da su puno vremena proveli u razgovoru o vladavini prava te dodao da je to širok koncept, ali bit ideje je da niko ne može biti iznad zakona.

“U zemlji u kojoj je korupcija tako endemična, tražili smo partnere sa kojima bi se udružili u ozbiljnoj borbi protiv ove bolesti koja uništava živote, od kupljenih diploma do “poklona” koje treba dati da bi se dobila ljekarska usluga. Pitali smo šta je potrebno da se dođe do presuda u visoko-profilnim slučajevima korupcije u budućnosti”, mišljenja je Fild.

Fild smatra da je kvalitet kadrova u Oružanim snagama BiH  izuzetan, pa su razgovarali o tome kako bolje podržati reformu odbrane i time omogućiti da oni doprinesu stabilnosti zemlje i mirovnim misijama širom svijeta.

Ambasada Velike Britanije, kako je napisao Fild, pokušala je pronaći nove načine pokretanja socio-ekonomskih reformi koje bi privukle investicije, a time i otvaranje novih i boljih radnih mjesta.

Bilo je razgovora i o Ujedinjenom Kraljevstvu kao partneru u promovisanju demokratskih prava i vrijednosti, posebno u polju transparentnosti, nezavisnog novinarstva i pristupa pravdi. Složili su se da civilno društvo i građanske organizacije imaju veoma važnu ulogu.

“Naš ministar vanjskih poslova nam je već jasno rekao da će sloboda medija biti jedan od njegovih glavnih prioriteta ove godine. Razgovarali smo o tome kako možemo pomoći nekim od najugroženijih kategorija u bosanskohercegovačkom društvu – uključujući osobe koje su preživjele seksualno nasilje u ratu ili izgubile članove porodice o kojima više nikada nisu ništa saznali”, piše britanski ambasador na blogu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

U Ambasadi sada rade na finalnoj razradi planova kako bi svoje napore usmjerili na oblasti u kojima će pozitivan efekat tih aktivnosti najviše osjetiti sami građani BiH i gdje imaju ozbiljne i kredibilne partnere koji bi radili sa njima.

Neki od projekata za koje već sada znaju da će ih nastaviti provoditi u narednom periodu su:

- Učinkovit sistem sprečavanja konflikta interesa, primjenjen na svim izabranim i imenovanim javnim službenicima.

- Depolitizacija javnih preduzeća, unapređenje njihovog upravljačkog sistema i efikasnosti, te njihovo usmjeravanje na potrošače.

- Transparentnost javne potrošnje – omogućiti građanima da vide na šta i gdje je potrošen njihov novac.

- Proširenje programa Chevening stipendiranja – pune stipendije za master studij iz bilo koje oblasti na bilo kom univerzitetu u UK koje omogućavaju da stečene nove vještine i iskustva se donesu u BiH.

- Smanjenje administrativnih prepreka za biznise, putem jednošalterskog i drugih online procesa.

- Podrška lokalnim zajednicama koje su pogođene migrantskim kretanjima.

- Programi obuke koledža za odbranu – prilika da istaknuti oficiri iz BiH dobiju obuku na nekim od najboljih britanskih studijskih programa, sa fokusom na međunarodne misije i liderstvo.

- Učinkovita potraga za nestalim – proistekla iz preuzetih obaveza na saradnju na nacionalnom i regionalnom nivou dogovorenih na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu.

- Podrška školama širom BiH u uvođenju rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i vještina kodiranja putem projekta “Škole za 21. vijek” koji provodi British Council.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije