BiH

Pratite nas na Google news

Metju Fild: BiH bi mogla mnogo zaraditi od filmske industrije

Metju Fild: BiH bi mogla mnogo zaraditi od filmske industrije
Foto: N.N. | Metju Fild: BiH bi mogla mnogo zaraditi od filmske industrije
Dejan Šajinović

SARAJEVO - Prihod od turizma zbog Sarajevo film festivala iznosi oko 51 milion maraka, a cijela BiH bi mogla iskoristiti kreativnu industriju filma i umjetnosti za jačanje svoje ekonomije, piše Metju Fild, britanski ambasador, na svom blogu.

On kaže da je u Ujedinjenom Kraljevstvu prepoznata važnost ove vrste industrije, te da je ta zemlja danas četvrta na svijetu po veličini sektora sa godišnjom zaradom od više od sto milijardi funti. Naglašava da ovaj sektor raste dvostruko brže od opšte ekonomije.

"Ovakav uspjeh nije slučajan. Potrebni su stalni i odlučni napori same industrije, te bliska saradnja s obrazovnim institucijama i vlastima", ističe on.

Navodi da obrazovanje ima ogromnu ulogu u izgradnji uspješne kreativne industrije, te je izrazio nadu da će bosanskohercegovačke institucije prepoznati prilike koje se nude i prilagoditi im se kako bi se zadovoljila potreba za kvalifikovanim montažerima, inženjerima, dizajnerima, producentima, režiserima i drugim.

"Nakon što sam prošao od Cazina do Trebinja, od Blagaja do Drvara, uvjeren sam da je ovo mjesto samo po sebi najveći potencijal jer nudi prekrasne lokacije širom zemlje. Volio bih da sljedeće 'Igre prijestolja' ili 'Nemoguća misija' budu snimane i producirane ovdje, sa Bosnom i Hercegovinom 'u glavnoj ulozi'", zaključio je Fild.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije