BiH

Mićić, Govedarica i Šarović aduti SDS-a na opštim izborima

Mićić, Govedarica i Šarović aduti SDS-a na opštim izborima
Foto: N.N. | Mićić, Govedarica i Šarović aduti SDS-a na opštim izborima

BANJALUKA - Vukota Govedarica, lider Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović i Mićo Mićić, potpredsjednici ove stranke, kandidati su SDS-a za dvije ključne pozicije na općim izborima u oktobru.

Ovo je potvrdio za "Nezavisne" u petak Milovan - Cicko Bjelica, potpredsjednik SDS-a, koji kaže da su Govedarica, Šarović i Mićić ostali u najužem izboru za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS.

Budući da je u međuvremenu PDP obznanio da je Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, već dogovoren kao njihov kandidat, sada je izvjesno da će kandidature za ove dvije pozicije biti raspodijeljene među ova četiri kandidata.

"Tačno je da su ta tri imena u SDS-u u igri, neće biti gužve. Izvršićemo dodatne analize i provjere kako bismo procijenili koji kandidat bi na određenoj funkciji imao najbolje šanse za pobjedu", rekao je Bjelica za "Nezavisne".

On je potvrdio da su među kandidatima bili i Mladen Bosić, bivši lider SDS-a i aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, te Milan Miličević, predsjednik GO SDS-a i načelnik opštine Teslić, kao i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, ali da su se oni zahvalili na mogućim kandidaturama jer ih zanimaju druge pozicije.

"Sve ćemo raščistiti do kraja februara. Neće biti nikakvih lomova. Mi ćemo se lako dogovoriti unutar SDS-a, kao i sa PDP-om i unutar Saveza za promjene. Onda će Predsjedništvo stranke na osnovu mišljenja regionalnih odbora izaći s jednim kandidatom pred Glavni odbor", rekao je Bjelica, koji je dao naslutiti da SDS, budući da ga zanimaju Banjaluka i RS, iako prvi bira, možda i ne bi imao ništa protiv da njihov kandidat uđe u utrku za predsjednika RS. U tom slučaju Ivanić bi ponovo bio kandidat za Predsjedništvo BiH.

Sam Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, za "Nezavisne" kaže kako je evidentno da će Ivanić biti njihov kandidat.

"Za koju poziciju - to ćemo da vidimo. Vrlo važno je da je unutar SzP-a dobra atmosfera i korektna komunikacija. Dakle, mi ćemo na sjednici Glavnog odbora 28. januara zvanično donijeti odluku da je Ivanić naš kandidat", rekao je Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić nema ništa protiv ovakvog razvoja događaja, s obzirom na to da je odranije dogovoreno da SDS i PDP, kao dvije najjače stranke Saveza za promjene, daju kandidate za dvije ključne pozicije.

"Iduće sedmice imamo sastanak SzP-a i konsultacije o svim tim pitanjima. Jednog će kandidata dati SDS, drugog PDP, sada treba doći do imena i dogovoriti politike", rekao je u petak Čavić. On je potvrdio da će i NDP sjednicu svog predsjedništva imati također 28. januara te da će tada izaći u javnost i iznijeti svoje stavove po svim ovim pitanjima.

Za razliku od SzP-a, pozicija vladajućeg SNSD-a i stranaka okupljenih oko njega još nije jasna po ovom pitanju. Sve bi trebalo da bude poznato do 18. maja, do kada je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio da će donijeti konačnu odluku o svojoj mogućoj kandidaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije