BiH

Migranti na livadi, Lipa puna kao šibica

Migranti na livadi, Lipa puna kao šibica
Foto: N.N. | Migranti na livadi, Lipa puna kao šibica

BIHAĆ, SARAJEVO - Pripadnici policije USK prebacili su grupu od 106 migranata iz centra "Bira" na lokalitet prihvatnog kampa Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, ali oni nisu primljeni u taj kamp.

Pomenuta grupa migranata, kako saznajemo, nalazi se na livadi ispred ulaza u Lipu, s obzirom na to da iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom, kažu kako ove aktivnosti nisu dogovorene niti koordinirane s njima, te da u Lipi nema kapaciteta za nove korisnike.

"U centru imamo više od hiljadu korisnika i to je više od naših kapaciteta. Imamo dosta migranata koji uđu preko ograde tokom noći, s obzirom na to da sada nema prisustva policije, pa ujutro uvijek nalazimo nove korisnike. Kada se radi o migrantima koji su dovezeni iz 'Bire', ne znamo šta ćemo s njima, jer sada nemamo mogućnosti da ih smjestimo", istakao je za "Nezavisne" Dražen Rozić, koordinator pomenute međunarodne organizacije.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, kaže kako je policija u protekli ponedjeljak izvršila naredbu o prebacivanju migranata u Lipu te dodaje kako ostale aktivnosti, u vezi s prijemom i smještajem migranata, nisu njihova briga.

"Policija čeka dalja uputstva i ukoliko stigne naredba o tome da se i preostali migranti prebace mi ćemo je izvršiti", istakao je Šiljdedić.

Kako saznajemo, u toku su pregovori Operativne grupe za migrantsku krizu USK s Međunarodnom organizacijom za migracije o tome da primi migrante u Lipu, ali do zaključenja ovoga broja "Nezavisnih" nismo dobili potvrdu da li je dogovor postignut.

Općinsko vijeće Velika Kladuša zakazalo je za 17. septembar tematsku sjednicu, na kojoj će se raspravljati o zahtjevu Operativne grupe da se odredi lokacija van gradskog područja, gdje bi se po uzoru na Lipu oformio novi prihvatni kamp.

Uz policiju u USK, posla u vezi s migrantima imale su juče i njihove kolege u Kantonu Sarajevo, gdje je pretresen privremeni prihvatni centar u Blažuju, gdje je zatečeno oko 1.500 osoba.

"Pronađene su tri bezbjednosno interesantne osobe koje se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Izrečena im je mjera protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima. Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka", saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

I to nije sve - nakon provedenog postupka izrečena je mjera protjerivanja za još 15 migranata, od kojih su četiri državljana Avganistana, po tri Pakistana i Indije, dva Alžira, po jedan Maroka, Gvineje i Irana.

"Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz BiH", istakli su iz Službe za poslove sa strancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije