BiH

Migranti smješteni u šatore u kampu "Lipa"

Migranti smješteni u šatore u kampu "Lipa"
Foto: N.N. | Migranti smješteni u šatore u kampu "Lipa"

BIHAĆ - Migranti koji borave u kampu Lipa smješteni su u šatore koje su nedavno podigli pripadnici Oružanih snaga BiH, a oni su opremljeni podnim podlogama, krevetima i sistemom grijanja, te su tako stvoreni koliko-toliko prihvatljivi uslovi za boravak.

U proteklim danima, dok su trajali radovi, migranti su spavali u preostalim kontejnerima te u improvizovanim nastambama koje su sami izgradili, a uslovi na ovom lokalitetu su se u značajnoj mjeri pogoršali zbog snijega i hladnoće. Volonteri Crvenog križa dva puta dnevno migrantima distribuiraju suhe i tople obroke, te ostale potrepštine.

"Migrantima su podijeljeni ćebad i zimska odjeća, a zahvaljujući Crvenom križu grada Bihaća instaliran je šator u kojem će se dijeliti hrana i urađeno je sve što se može kako bi se poboljšali uslovi u ovom improvizovanom šatorskom naselju", kazao je Senahid Godinjak, predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH.

U međuvremenu, osigurano je i snabdijevanje kampa električnom energijom, a dogovoreno je da brigu o kampu vodi Služba za poslove sa strancima BiH.

Kada je riječ o drugim planiranim radovima u kampu Lipa, očekuje se da brzo započne uklanjanje zapaljenih i uništenih šatora, a na toj lokaciji uslijediće izgradnja podloge za postavljanje čvrstih objekata i ostale infrastrukture, koja će u budućnosti činiti kamp čiji bi kapacitet trebalo da bude oko 1.500 korisnika.

Iako su migranti mnogo zadovoljniji uslovima boravka koji su stvoreni, žale se na nedostatak tople vode i zdravstvene zaštite, s obzirom na to da su mnogi narušenog zdravstvenog stanja.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić navodi kako je dobra stvar što je konačno precizno definisano ko je odgovoran za upravljanje kampom.

"Mi ćemo pružiti onu podršku koja se od nas očekuje, a pretpostavljam kako će to uraditi i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima migracija", kazao je Kljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije