BiH

Mijanović: Ukloniti ratne zastave Armije RBiH, to je provokacija

Mijanović: Ukloniti ratne zastave Armije RBiH, to je provokacija
Foto: N.N. | Mijanović: Ukloniti ratne zastave Armije RBiH, to je provokacija
Nezavisne novine

​ZVORNIK - Ratne zastave Armije RBiH koje se vijore u naseljima Kamenica, Liplje, Samari i drugim mjestima na području grada Zvornika treba pod hitno ukloniti, jer podsjećaju na vrijeme kada su pod tim zastavama ubijani pripadnici srpskog naroda, rekao je predsjednik zvorničkog Udruženja ratnih vojnih invalida Dragislav Mijanović.

"Pod tim zastavama ubijeno je 126 pripadnika Vojske Republike Srpske samo na Glođanskom brdu kod Kamenice gdje se vijori ratna muslimanska zastava, dok istovremeno nema ni jarbola ni zastave Republike Srpske kod spomen-ploče na Glođanskom brdu koja je svjedok srpskog stradanja 6. novembra 1992. godine", naglasio je Mijanović.

On je pozvao nadležene strukture od Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske do mjesnih nadležnih organa da se pod hitno uklone te zastave, kako ne bi podsjećale na nevino stradale srpske žrtve.

Ističući da je nedopustivo da neko postavlja te zastave nakon 30 godina od proteklog građanskog rata u BiH i to na teritoriji Republike Srpske, Mijanović je ocijenio da je to jedna vrsta provokacije i inata.

"Prilikom služenja parastosa ubijenim srpskim civilima i nejači u mjestu Okruglica kod Vareša, federalna policija nam nije dala da se mirno pomolimo bogu i poklonimo sjenima stradalih pod zastavom Republike Srpske, nego je zahtijevala da zastave uopšte ne pokazujemo na javnom mjestu", rekao je Mijanović, prenosi Srna.

On je zamolio nadežne organe da se ratne zastave Armije RBiH, koje su zakonom zabranjene, uklone, jer može doći do neželjenih i nepotrebnih posljedica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije