BiH

Miladin Milojčić novi komandant

Miladin Milojčić novi komandant
Miladin Milojčić novi komandant

SARAJEVO - BiH bi punopravna članica NATO-a trebalo da postane do kraja mandata novog zapovjednika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, izjavio je jučer Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta OS BiH.

General Miladin Milojčić jučer je od generala Sifeta Podžića preuzeo zapovijedanje OS BiH. Na ovoj funkciji ostat će najduže četiri godine.

"BiH je trenutno članica NATO programa Partnerstvo za mir. Na posljednjem NATO samitu napravili smo veliki korak ka punopravnom članstvu u ovom savezu. U mandatu novog zapovjednika trebalo bi da postanemo punopravna članica NATO-a", kazao je Silajdžić.

Dojučerašnji zapovjednik OS BiH general Podžić izrazio je uvjerenje da će BiH vrlo brzo ući u Sjevernoatlantski savez.

"Ako postoji žal za nečim, onda je to sigurno činjenica da za vrijeme mog mandata nismo postali članica NATO-a. Međutim, u protekle četiri godine proveli smo odluke o reformi Oružanih snaga i ustrojili ih u skladu sa zakonim i odlukama parlamenta BiH. Naše smo jedinice pripremili za sudjelovanje u mirovnim misijama, te ispunili uslove za ulazak u Partnerstvo za mir", istakao je Podžić.

General Milojčić najavio je nastavak reformi, kako bi oružane snage postale moderne i spremne za izvršenje misija u euroatlantskim sigurnosnim integracijama.

"Nastavak obuke, rješavanje pitanja imovine, te usvajanje novih standarda i kvaliteta bit će naši prioriteti. Intenzitet našeg angažovanja u aktivnostima Partnerstva za mir neće splasnuti, a predstoji nam i sudjelovanje u vojnim vježbama NATO-a, od kojih će jedna biti organizovana naredne godine u Banjaluci", rekao je on, najavivši da će pripadnici OS-a nastaviti sudjelovanje u mirovnim misijama.

"Trenutno 75 odsto našeg budžeta odlazi na troškove personala. Da bismo mogli modernizirati Oružane snage, potrebno je da izdvajamo oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, a trenutno je naš budžet oko 1,65 odsto BDP-a. Kada dosegnemo limit od dva odsto, moći ćemo polovinu trošiti na personal, a polovinu na opremanje, obuku i modernizaciju", pojasnio je Milojčić.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, koji su prisustvovali jučerašnjoj ceremoniji, potcrtali su važnost dalje reforme OS BiH, te naglasili da je restrukturiranje odbrane odličan primjer za sve ostale reformske procese u zemlji.

Pozlilo dvojici vojnika

Dvojici pripadnika Oružanih snaga BiH jučer je pozlilo na ceremoniji primopredaje dužnosti zapovjednika Oružanih snaga BiH održanoj u kasarni u Rajlovcu. Vojnici, koji su oko dva sata stajali na suncu u stroju na pisti za helikoptere, srušili su se tokom obraćanja novog zapovjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije