BiH

Ispravka: Intervju bivšeg agenta CIA je izmišljen

Ispravka: Intervju bivšeg agenta CIA je izmišljen
Foto: N.N. | Ispravka: Intervju bivšeg agenta CIA je izmišljen

Intervju s bivšim agentom CIA Robertom Baerom nije istinit, a među portalima koji su ga preneli je i portal Nezavisnih novina.

Sam Baer potvrdio je da nikada nije dao navedeni intervju koji mu se u domaćim medijima pripisuje čitavu jednu deceniju, već je potekao s internet stranice na kojoj je sadržaj mogao objaviti bilo ko i na kojoj nije postojala nikakva urednička kontrola, te je kompletno izmišljen.

Netačno pripisujući različite izjave Baeru, u izmišljenom intervjuu događaji koji su prethodili raspadu Jugoslavije i ratovima devedesetih godina prikazani su kao deo zavjere, odnosno operacije koju je provodila CIA.

Šta je pisalo u izmišljenom intervjuu?

Intervju se sastoji od 14 pitanja, primarno fokusiranih na navodnu ulogu stranih sila u raspadu Jugoslavije. U originalnom članku, koji više nije dostupan, između ostalog se navodi da je Baer autor brojnih djela “u kojima je odavao informacije o CIA i o administraciji Bila Klinton i Džordža Buša, zbog čega je nekoliko puta hapšen i privođen” te da je u ulozi operativca CIA-e u Jugoslaviji radio u periodu od 1991. do 1994. godine.

Dakle, Robert Baer nikada nije dao ovakav intervju niti je na ovaj način govorio o svom boravku u Sarajevu i zadacima koje je tada obavljao za CIA.

Iz našeg teksta uklonili smo netačne informacije koje smo objavili kao dio navodnog intervjua, te promijenili naslov.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neprovjerenih činjenica.

*Ažurirano 13. marta 2023. nakon analize Raskrinkavanja. Tekst je prethodno sadržavao netačne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije