BiH

Ministar traži suspenziju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

Ministar traži suspenziju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu
Foto: Printscreen YouTube | Ministar traži suspenziju policajaca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

SARAJEVO - Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je da bude suspendovan načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zoran Čegar jer je maltretirao mladića

Povodom snimka objavljenog u federalnim medijima na kojem se vidi kako Čegar primjenjuje fizičku silu prema mladiću koji ne pruža otpor, Čampara je saopštio da federalni MUP najoštrije osuđuje svaki vid policijske brutalnosti.

"Zgroženi smo snimkom koji su juče objavili mediji, a na kojem se vidi eklatantan primjer policijske brutalnosti i teške zloupotrebe uniforme FUP-a od strane načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a Zorana Čegara", naveo je Čampara.

On je istakao da je drsko i nepropisno ponašanje Čegara nanijelo ogoromnu štetu ugledu FUP-a, zbog čega je pozvao zamjenika direktora ove uprave Ensada Kormana da preduzme zakonom propisane mjere i donese odluku o suspenziji Čegara i da se odredi u odnosu na sramotno ponašanja policijskih službenika Nedžada Kalabušića i Latifa Kabaša koji su nijemo posmatrali maltretiranje mladića.

"FUP se mora jasno distancirati od devijantnih ponašanja pojedinaca i poslati poruku građanima BiH kako policijska brutalnost neće biti tolerisana bez obzira u kojem činu se nalazio policijski službenik", naveo je Čampara.

On je pozvao Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a da profesionalno i bez pritisaka sprovede interni postupak protiv Čegara, a zamjenika direktora ove uprave da transparentno obavijesti javnost o ishodu internog postupka.

"Prema Zakonu o policijskim službenicima FBiH suspenzija policijskih službenika FUP-a u isključivoj je nadležnosti direktora, odnosno u ovom slučaju zamjenika direktora FUP-a, zbog čega pozivam Kormana da stane u zaštitu integriteta policije u FBiH", naveo je Čampara.

Snimak koji prikazuje incident u kojem Čegar udara radnika na parkingu nastao je 10. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije