BiH

Ministarstvo bezbjednosti nije izvršilo zadatke u vezi migrantske krize

Ministarstvo bezbjednosti nije izvršilo zadatke u vezi migrantske krize
Foto: Anadolija | Ministarstvo bezbjednosti nije izvršilo zadatke u vezi migrantske krize

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti BiH ni nakon mjesec nije izvršilo zaduženje koje mu je dao Savjet ministara u vezi sa formiranjem ekspertskog tima za pravljenje studije procjene efekta izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima BiH, iako je zadati rok bio deset dana.

Na sjednici Savjeta ministara održanoj 29. avgusta razmotrena je informacija u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, te informacija za Predsjedništvo BiH o trenutnom stanju u oblasti migracija.

Tada su doneseni zaključci, koji su u posjedu Srne, od kojih većina do danas nije realizovana.

"Zadužuje se Ministarstvo bezbjednosti da oformi ekspertski tim koji će u roku od deset dana napraviti studiju procjene efekta izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima u smislu skraćivanja rokova koji su predviđeni sadašnjim zakonima. Ministarstvo treba da tu studiju s mišljenjima dostavi Savjetu ministara radi eventualnog prosljeđivanja Predsjedništvu BiH", navodi se u jednom od zaključaka koje Ministarstvo bezbjednosti još nije realizovalo.

Jedan od zaključaka glasi i da se na traženje predlagača, a po prethodnom obrazloženju ministra odbrane Marine Pendeš, odustaje od prijedloga kojim je zatraženo angažovanje Oružanih snaga na granici BiH vezano za rješavanje problema u oblasti ilegalnih migranata.

"Zadužuje se Ministarstvo odbrane da s Graničnom policijom oformi grupu stručnjaka koji će dati procjenu može li fizičko obezbjeđivanje nekih prelaza imati ikakav učinak i da o tome u najkraćem mogućem roku obavijesti Savjet ministara", navedeno je u jednom od zaključaka koji, takođe, do danas nije realizovan.

Na toj sjednici zaključeno je i da se za sljedeću godinu u Zakonu o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu planira posebna stavka kojom će biti obezbijeđena dodatana sredstva za finansiranje imigracionog i azilantskog sistema u BiH.

Jedan od zaljučaka bio je i dalje jačanje granica te, po potrebi, angažovanje potrebnog dodatnog broja policajaca federalnog MUP-a.

Savjet ministara će na današnjoj sjednici razmatrati informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije