BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture RS najoštrije osudilo Salkićeve izjave

Ministarstvo prosvjete i kulture RS najoštrije osudilo Salkićeve izjave
Foto: Ilustracija | Ministarstvo prosvjete najoštrije osudilo Salkićeve izjave

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Ovo ministarstvo najoštrije osuđuje izjavu potpredsjednika Republike Srpske, Ramiza Salkića da je "vlast u Srpskoj učesnik procesa činjenja genocida jer sprovodi završnu fazu negiranja genocida, a s druge strane, svoju političku indoktrinaciju promoviše kroz obrazovni proces, čime obrazuje nove naraštaje na način da treba negirati genocid, veličati ratne zločince, a žrtve ponižavati".

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poštuje preporuke međunarodnih organizacija da se ne izučava protekli rat i da se djeca ne opterećuju tom temom, dok se u pojedinim kantonima u Federaciji BiH uvode u nastavni plan i program lekcije poput `opsade Sarajeva` ili `genocida u Srebrenici`, što je neprihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva ističu da u školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

"Netačna je i zlonamjerna i Salkićeva tvrdnja da je `ministar prosvjete Dane Malešević kazao da se pitanje bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj mora riješiti sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i da Ministarstvo nije problem`", dodaje se u saopštenju.

U Ministartvu prosvjete i kulture naglašavaju da Malešević nikada nije izrekao tu tvrdnju i da su njegovi stavovi dobro poznati javnosti - da će uvijek raditi u skladu sa Ustavom Republike Srpske, zakonima i pravilnicima, te da neće podleći prijetnjama i ucjenama bošnjačkih političara.

U saopštenju se podsjeća da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti u Ustavnom sudu BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan.

"Takođe, brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u Republici Srpskoj jednako pravo na obrazovanje", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH ranije je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana sedam Stav prvi Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi -jezik bošnjačkog naroda - utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije