BiH

Ministarstvo rada ponovo odlučuje o reprezentativnosti Sindikata fizioterapeuta

Ministarstvo rada ponovo odlučuje o reprezentativnosti Sindikata fizioterapeuta
Foto: N.N. | Ministarstvo rada ponovo odlučuje o reprezentativnosti

BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS moraće ponovo odlučivati o reprezentativnosti Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske.

Naime, resorno ministarstvo ranije je odbilo da prizna Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta RS reprezentativnim iako su ispunili sve propisane uslove za reprezentativnost, nakon čega je Sindikat protiv Ministarstva podnio tužbu. Nakon dvije godine Okružni sud u Banjaluci donio je odluku u korist Sindikata.

Advokat Dragana Stanković, punomoćnik Sindikata, kazala je da je na ovaj način Ministarstvo prekršilo Zakon o radu, ali i ustavna prava Sindikata, kao i ustavna i ljudska prava svih članova Sindikata.

"Sve ovo je prepoznao i Okružni sud u Banjaluci i presudom je poništio kao nezakonito rješenje Ministarstva te naložio da donese novo rješenje i da poštuje odredbe Zakona o radu", kazala je Stankovićeva za "Nezavisne novine".

Dodaje da je nadležno ministarstvo pokušalo da uvede uslove za reprezentativnost ovom sindikatu koje Zakon o radu ne traži, a sud je takvo postupanje Ministarstva spriječio.

"Iako je protekao rok u kojem je Ministarstvo bilo dužno da postupi po sudskoj presudi, oni to nisu uradili, i na taj način nastavljaju sa kršenjem ustavnih prava Sindikata i njegovih članova", pojašnjava Stankovićeva.

Ističe da se nadležno ministarstvo ne obazire ni na činjenicu da je nepostupanje po pravosnažnoj sudskoj odluci Krivičnim zakonikom označeno kao krivično djelo, odnosno izgleda da ta činjenica tom organu i odgovornim licima u istome nije od značaja. "Presuda iz konkretnog slučaja je pravosnažna, a Ministarstvo je čak nije ni osporavalo pred višim sudom. Protekao je i rok u kojem je Ministarstvo bilo dužno da isplati Sindikatu troškove zastupanja, koje je prouzrokovalo svojim nezakonitim postupanjem", kazala je Stankovićeva.

Dodaje da će Sindikat insistirati da Ministarstvo postupi po pravnim shvatanjima i primjedbama suda i nezakonito postupanje organa i odgovornih lica u organima ga neće zaustaviti u traženju da se ustavna, ljudska i radnička prava u RS poštuju.

"Sindikat će tražiti i da se ispita krivična odgovornost za nepoštovanje pravosnažnih sudskih odluka i za kršenje ljudskih prava u RS", zaključila je Stankovićeva.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS potvrđuju da je Okružni sud u Banjaluci donio presudu u kojoj je uvažena tužba Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta RS i predmet vraćen njima na ponovno odlučivanje.

"Zakonom o radu propisano je da reprezentativnost sindikata za teritoriju Republike, odnosno u području, oblasti ili grani i reprezentativnost udruženja poslodavaca na nivou Republike, odnosno području, oblasti ili grani utvrđuje ministar na prijedlog Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca", ističu za "Nezavisne novine" iz nadležnog ministarstva i dodaju da je Odbor tripartitno radno tijelo koje čine po tri predstavnika Vlade RS, reprezentativnog sindikata i reprezentativnog udruženja poslodavaca koji imaju najveći broj članova, koji se imenuju na četiri godine.

Dodaju da je u međuvremenu došlo do promjene člana Odbora koji je imenovan od strane Vlade RS, a rješenje o izmjeni rješenja o imenovanju članova Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca je stupilo na snagu 20. maja ove godine.

"Imajući u vidu da ovo ministarstvo za potrebe Odbora obavlja administrativno-stručne poslove, članovima Odbora je dostavljena navedena presuda, s ciljem pripreme naredne sjednice, na kojoj će se u ponovljenom postupku, a uvažavajući stavove Okružnog suda u Banjaluci, razmatrati predmet utvrđivanja reprezentativnosti Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta RS", zaključuju iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije