BiH

Ministarstvo za izbjeglice RS biće ukinuto nakon izbora

Ministarstvo za izbjeglice RS biće ukinuto nakon izbora
Foto: N.N. | Ministarstvo za izbjeglice biće ukinuto nakon izbora

BANJALUKA - Vlada RS razmatra mogućnost ukidanja Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a umjesto te institucije u planu je formiranje sekretarijata pri Vladi, koji bi se bavio ovim pitanjem, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je objašnjeno, taj proces bi bio urađen po ugledu na organizaciju Vlade Srbije, koja u svom sastavu, osim ministarstava, ima sekretarijate, koji se bave pitanjima važnim za državu.

Vjeruje se da će se na ovaj način smanjiti administracija i troškovi, a da će novac, putem planiranog sekretarijata za izbjeglice i raseljena lica, biti onda usmjeren u praktične projekte. Takođe, kako saznajemo, cijeli postupak će biti sproveden u koordinaciji s međunarodnim partnerima koji pomažu realizaciju Reformske agende i reformu administracije.

U Vladi RS juče nam niko nije poslao zvaničan komentar na pitanje koje smo uputili, ali nezvanično saznajemo da do izbora sigurno neće biti promjena u organizaciji Vlade.

"Postupak eventualne reforme Vlade može se razmatrati kada bude poznato ko će činiti novu vlast nakon oktobra", rečeno nam je.

Takođe, kako nam je rečeno, prilikom reorganizacije Vlade mora se voditi računa o članu 92. Ustava RS stav pet, koji definiše da Vlada RS do završetka impelemtacije Aneksa VII, koji se odnosi na povratak izbjeglica, mora imati 16 ministarstava i etnički sastav Vlade u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine. To znači da Vlada mora imati osam ministara Srba, pet ministara Bošnjaka i tri ministra Hrvata.

Kako se ne bi išlo u postupak izmjene Ustava RS, koji je dosta komplikovan, rečeno nam je da se razmatra opcija spajanja i razdvajanja postojećih ministarstava, poput, recimo, odvajanje resora vodoprivrede iz resora poljoprivrede u resor industrije.

U resornom ministarstvu smo tražili komentar, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovor.

Za komentar juče je jedino bio raspoložen Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji nam je rekao da Bošnjaci neće podržati ukidanje Ministarstva.

Kaže da je uslov za eventualno ukidanje Ministarstva da parlament BiH formalno proglasi proces povratka završenim.

"Dok se to ne desi, mi nećemo podržati takve planove, mada, iskreno, Bošnjake se u entitetu RS i ne pita baš previše. Ono što je sad najvažnije jeste da se implementira Revidirana strategija povratka, a aktivnosti koje su njom definisane još ni izbliza nisu završene", rekao je on.

Salkić kaže da je minimum uslova koje treba ispuniti da budu zatvoreni kolektivni centri koji postoje na cijeloj teritoriji BiH.

"Nažalost, kad pogledate koliko se sredstava izdvaja, proces povratka neće biti okončan još godinama. Treba radije uložiti značajnija sredstva i taj proces okončati, pa onda pričati o ukidanju ovih ministarstava koja samo troše ogroman novac na administraciju, a za konkretne projekte ostaje malo", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije