BiH

Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih Srba

Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih Srba
Foto: N.N. | Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih Srba

BANJALUKA - Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila zatražila je od mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovana Viškovića ubrzanje procesa traženja nestalih Srba u BiH i procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima, rekao je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

Nakon sastanka sa Višković u Banjaluci, Mitrović je rekao novinarima da očekuje da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik inicirati temu traženja nestalih Srba i procesuiranje ratnih zločina.  

On je naveo da su zahtjevi ove organizacije Vladi Srpske - stambeno zbrinjavanje porodica poginulih, zapošljavanje djece poginulih boraca, pomoć porodicama nestalih lica koje nemaju nikakvu naknadu po drugim osnovama.

"Naši zahtjevi odnose se i na usklađivanje penzija i invalidnina sa troškovima života, odnosno povećanje porodičnih invalidnina do sedam odsto, produženje roka važenja Zakona o nematerijalnoj šteti", rekao je Mitrović.

U toku su konsultacije mandatara sa predstavnicima Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Višković će u odvojenim sastancima kasnije razgovarati i sa predstavnicima Udruženja žena žrtava rata, Saveza logoraša, Saveza udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja amputiraca "UDAS" i Udruženja "Veterani Republike Srpske".

Nakon sastanaka u Administrativnom centru Vlade Srpske planirana su saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije