BiH

Mitroviću i Galiću režu platu zbog sukoba interesa

Mitroviću i Galiću režu platu zbog sukoba interesa
Foto: N.N. | Mitroviću i Galiću režu platu zbog sukoba interesa

SARAJEVO - Vojinu Mitroviću, ministru komunikacija i transporta BiH, te Jakovu Galiću, poslaniku Socijalističke partije u Predstavničkom domu BiH, zbog sukoba interesa umanjuje se plata, odlučila je danas Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Odlukom komisije, kako nam je potvrdila njena predsjedavajuća Mira Pekić, Mitroviću se obustavlja 20 odsto od mjesečne neto plate u trajanju od šest mjeseci, a Galiću 10 odsto u trajanju od tri mjeseca.

Međutim, oni imaju pravo žalbe Upravnom odjelu Suda BiH, te ako tu mogućnost ne iskoriste, odluka postaje pravosnažna, a ako se budu žalili, na potezu je ova pravosudna institucija.

Komisija je, naime, utvrdila da je Mitrović u vrijeme obavljanja funkcije ministra komunikacija i transporta BiH istovremeno obavljao i funkciju člana Nadzornog odbora javnog preduzeća u Bijeljini, te da su mu bliski srodnici na funkcijama nespojivim s njegovom.

Sukob interesa, kako nam je potvrđeno, utvrđen je i Draganu Anđeliću, bivšem zamjeniku direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH.

"Međutim, on više nije funkcioner, tako da ne postoji mogućnost da mu se izrekne sankcija, ali možemo konstatovati da je kao zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH  bio u sukobu interesa", navela je Pekićeva za "Nezavisne novine".

Sukob interesa utvrđen je i Galiću, jer su funkcije njegovih bliskih srodnika nespojive s ovom koju on obavlja.

"Galiću je određena sankcija obustavljanja 10 odsto od plate u trajanju od tri mjeseca", rekla je Pekićeva.

Komisija je danas, između ostalih, odlučivala i o pokretanju postupka protiv Nermina Nikšića, poslanika SDP-a u parlamentu BiH i lidera SDP-a BiH, Obrena Petrovića, poslanika SNSD-a u bh. parlamentu, delegata Muniba Jusufovića, koji je i član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, i drugih.

Kako nam je potvrđeno, donesena je odluka o pokretanju postupka o utvrđivanju sukoba interesa protiv svih njih, osim protiv Jusufovića, koji je izuzet iz glasanja, ali je jedan od ostalih članova Komisije bio uzdržan, tako da postupak nije pokrenut.

Mitrović je za "Nezavisne novine" rekao da zna da je održana sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, ali nije čuo za epilog.

"Kada dobijem rješenje, ja ću pogledati i onda ću stvarno moći komentarisati. Potrebno je da vidim obrazloženje, prije toga ne bih ništa komentarisao", istakao je Mitrović.

Galić kaže da smatra da nije u sukobu interesa, ali se žaliti neće.

"Od milijardu nepravilnosti u ovoj državi, oni se bave onima koje su najbenignije", rekao je Galić, a i Anđelić nam je rekao da misli da nije bio u sukobu interesa te najavio da će se žaliti na odluku Komisije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije