BiH

Mjesečni dodatak za borce odmah nakon 60. rođendana

Mjesečni dodatak za borce odmah nakon 60. rođendana
Foto: borackars.org | Mjesečni dodatak za borce odmah nakon 60. rođendana
Srna

BANJALUKA - U toku su aktivnosti u vezi sa izmjenom dijela uredbe o boračkom dodatku koji je osporio Ustavni sud Srpske, što bi trebalo biti završeno do kraja januara, kažu iz Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

"Nove odredbe stupiće na snagu nakon što budu objavljene u `Službenom glasniku`", kažu u Ministarstvu.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić izrazio je nadu da će izmijenjena uredba biti u primjeni već od 1. februara, piše "Glas Srpske".

"Pravda će konačno biti zadovoljena jer će se borački dodatak dobijati od momenta kada borci navrše 60 godina. To će posebno značiti onima koji su nezaposleni", rekao je Savčić.

On je pojasnio da su borci do sada bili uskraćeni za najmanje jedan, a najviše 12 mjesečnih dodataka jer je, na primjer, borac koji je 60 godina napunio 1. januara morao čekati idući januar da dobije prvi mjesečni dodatak.

Savčić je istakao da visina mjesečnog boračkog dodatka zavisi od broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, odnosno da se broj mjeseci provedenih u ratu množi se sa koeficijentom koji iznosi 1,6 KM.

Osporena odredba predviđala je da se borcima koji su uslove za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak ispunili poslije 24. maja 2012. godine to pravo priznaje počev od 1. januara naredne godine u odnosu na onu u kojoj su uslovi ispunjeni.

Prema ocjeni sudija, propisivanjem takve uredbe njen donosilac je izašao iz zakonskih okvira i prekoračio svoja ustavna i zakonska ovlašćenja jer je zakonskom odredbom propisano da prava na mjeečna primanja pripadaju od prvog narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

lavz

kadacese djeliti ta sirotinja mjesecnog dodatka ////;)?????? kap po kap ,,,treba vode osusrnoj i ispucaloj oranici

PATRIOTA RS

Ovo je žalosno i ponižavajuće, a šta će dobiti oni nezaposleni borci koji nemaju 60 godina, i oni koji umru prije 60 godina... Svi i političari od rata do danas su se jako ogriješili o ovu kategoriju bolje rečeno nisu im ništa dali i sram da vas bude, ali zato tajkuni, političari, dezerteri, ratni profiteri, izdajnici i oni koji su smrdili po komandama danas imaju vile i vrte milione.... I ono malo nesretne crkavice i bijede na godišnjem nivou boračkog dadtka dijelite nakon isteka zakonskog roka a istovremeno očekujete glasove.... Pune su institucije vaših najbližih i mladih kurvetina a gdje su borci u prioritetu... Vi ste gospodo uništili srpsku vojsku VRS i srpskog vojnika, sram vas bilo, a pogledajte šta šiptarija radi da formira vojsku... Vašom perfidnom, maloumnom politikom je omogućeno da srpski vojnici budu presuđeni na skoro 2000 godina a koljač Orić i slični budu heroji....

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije