BiH

Mještani Manjače ogorčeni na najavljenu NATO vježbu: Tijelima ćemo je spriječiti

Mještani Manjače ogorčeni na najavljenu NATO vježbu: Tijelima ćemo je spriječiti
Foto: Vladimir Stojaković | Mještani Manjače ogorčeni na najavljenu NATO vježbu: Tijelima ćemo je spriječiti

BANJALUKA - Mi ćemo se, svi što nas ovdje ima, organizovati i tijelima spriječiti održavanje NATO vježbi. Staćemo im na mete pa neka pucaju. Neka nas pobiju.

Priča ovo Sveto Bašić iz zaseoka Kadina Voda, nedaleko od vojnog poligona, u mjestu Dobrnja na Manjači, nadomak Banjaluke.

Ekipa "Nezavisnih" posjetila je planinu Manjaču gdje bi trebalo da bude održana NATO vježba s avionskom eskadrilom i navodno municijom s osiromašenim uranijumom te porazgovarala sa mještanima koji su usaglašeni u jednom: neće dozvoliti da se vježba održi, pogotovo ne ako će se koristiti streljivo s ozloglašenim osiromašenim uranijumom.

"Mi nećemo samo stajati i gledati šta se dešava. Moramo reagovati, iako nas ima malo. Ako će već pucati, neka pucaju odjednom, a ne 10 godina i na one iza nas. Što ne pucaju u Hrvatskoj, ona je u NATO-u? Za naše ljude ovo je neprihvatljivo. Ne smijemo dozvoliti nikakvo gađanje, a kamoli avionom s osiromašenim uranijumom", priča Bašić, kojem nije jasno kako je nekome uopšte pao na pamet poligon na Manjači. Nada se da ipak neće biti potrebe da životima sabotiraju NATO vježbu. Smatra da nije trebalo ni doći do priče o tome.

Kako je snijeg zabijelio livade i pašnjake Manjače, mještani su se prekjuče okupili i čistili pa su i tom prilikom pričali o informaciji koja je podigla sve na noge i izazvala neviđeno interesovanje javnosti.

"Čak je i baba protiv vježbe. Ona i ne zna šta je osiromašeni uranijum, ali zna da nije dobro i boji se", priča Bašić za "Nezavisne".

I njegov komšija Milutin Milašinović slaže se da nije dopustivo da se održi vojna vježba na Manjači.

"Ako do toga dođe organizovaćemo se sa još nekoliko sela i protestovati", odlučno je kazao Milašinović.

Njegov prezimenjak Špiro kaže da ako je u pitanju vježba srazmjera, kako se najavljuje, nije u redu da se održi, ali ako je propisna vježba u pitanju - onda nema ništa protiv nje.

"Ako bi nešto koristili i bacali uranijum prilikom vježbi, ne bi valjalo jer će se nakon nekoliko godina pojaviti bolesti na ovom području. Ne bih volio da se to održi ovdje. Ne idemo ni mi kod njih. Nek' ne dolaze ni oni ovdje. Znam samo da ja nemam gdje otići ni odseliti se, a ovdje živim 70 godina", priča on.

Podsjećamo da su mediji juče objavili dokumenta te navode o tome da je sastanku na kojem je dogovarana vježba prisustvovao vrh Ministarstva odbrane BiH, ali i neki generali OS BiH. Kako je navedeno, vježba je dogovorena na sastanku s generalom majorom Džonom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

Bila bi realizovana kroz dvije faze: prvu teorijsku, koja bi podrazumijevala obuku oficira OS BiH od februara do kraja 2018, te drugu praktičnu, koja bi bila organizovana početkom 2019. godine, te bi u sklopu nje bili korišteni avioni A10 koji na sebi nose top 30 mm, vojnim krugovima poznat po tome što koristi streljivo s osiromašenim uranijumom.

Učesnici vježbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni "Kozara" u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih), lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj. Ranije su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti. Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vježbe u Banjaluci, odnosno o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, te koje bi lokacije, odnosno poligone i strelišta, tražili. Jeleč je, između ostaloga, naveo i da je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vježbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje NATO vježbe.

Reagovanje

U tekstu "Vuković: Bilo je govora o osiromašenom uranijumu" pomenut je sljedeći navod: "Ja nisam bio na tom sastanku, ali kategorično sam bio protiv toga. Bilo je akata koji govore o korištenju municije s osiromašenim uranijumom, da bi bila jedna takva vježba, ali sve je još u fazi pregovora. Dakle, organizovanje vojne vježbe na Manjači još nije dogovoreno. Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime bi gađao", rekao je general Vuković na pitanje šta je i koliko ima istine u svemu.

Istina je da nikada nisam vidio akte u kojima se pominje eventualno korištenje osiromašenog uranijuma u pomenutoj vježbi. Takođe, nisam prisustvovao niti jednom sastanku u vezi s organizovanjem vježbe. Postoje jasne procedure na koji način se organizuje i odobrava bilo koja vježba u BiH, za šta je potrebna saglasnost Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

Svoju profesionalnu vojničku karijeru izvršavao sam časno i pošteno, transparentno i profesionalno, te je potpuno neprihvatljivo da se neistinite informacije u vezi sa mojom ličnošću objavljuju na način kako je to urađeno u vašem dnevnom listu i internet portalu. Ja kao čovjek, častan general i kao Srbin nikada ne bih dozvolio da se organizuje bilo kakva vježba sa korištenjem osiromašenog uranijuma koja bi ugrozila narod u Bosni i Hercegovini.

General major Dragan Vuković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije