BiH

Mladi SNSD-a dijelili bedževe u bojama zastave Srpske

Mladi SNSD-a dijelili bedževe u bojama zastave Srpske
Foto: Facebook/Igor Radojičić | Mladi SNSD-a dijelili bedževe u bojama zastave Srpske

BANJALUKA - Predstavnici Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka danas su, povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, uručili bedževe u bojama zastave Srpske potpredsjednicima SNSD-a Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, te drugim visokim zvaničnicima ove stranke.

Bedževe su dobili i potpredsjednik ove stranke Igor Radojićić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, te član Predsjedništva SNSD-a Dragan Lukač.

Događaju kod štanda Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka prisustvovali su i visoki funkcioneri stranke Zoran Tegeltija, Dušanka Majkić, Srebrenka Golić, Anton Kasipović.

Radojičić je istakao da je 9. januar - Dan Republike Srpske istorijska činjenica bez obzira na pokušaje osporavanja, koji su, kako je rekao, političke prirode.

"Takva činjenica se ne može izbrisati iz istorije, slagali se sa njom ili ne, i dok postoji Republika Srpska 9. januar će biti obilježavan kao dan njenog proglašenja. Dvadeset osam godina je duži period od trajanja bivše Kraljevine Jugoslavije. Vjerujem da ćemo trajati i da ćemo obilježavati 9. januar - Dan Republike Srpske", rekao je Radojičić novinarima.

Radojičić, koji je i gradonačelnik Banjaluke, pozdravio je aktivnosti Mladih SNSD-a i pozvao građane da se pridruže manifestacijama koje će se sutra dešavati u Banjaluci, paradi u centru grada koja se već tradicionalno održava u 12.00 časova.

Predsjednik Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka Aleksandar Burzaković rekao je da mladi ove stranke u cijeloj Srpskoj danas organizuju ulične akcije u okviru koje dijele bedževe u bojama zastave Republike Srpske.

"Veoma je važno da obilježimo 9. januar i da pokažemo važnost tog datuma za sve nas. Organizacija mladih SNSD-a u Banjaluci pokrenuće inicijativu da jedan od većih objekata institucija koji bude građen u Banjaluci nosi naziv 9. januar, za šta smo dobili podršku gradonačelnika Banjaluke i republičkih vlasti", rekao je Burzaković.

On je naglasio da 9. januar treba obilježavati svake godine i sve masovnije.

Republika Srpska sutra slavi 28. rođendan. Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije