BiH

Mlađen Mandić, pravobranilac BiH: Gubitak arbitraža bio bi poguban za budžet RS

Mlađen Mandić, pravobranilac BiH: Gubitak arbitraža bio bi poguban za budžet RS
Foto: N.N. | Mlađen Mandić, pravobranilac BiH: Gubitak arbitraža bio bi poguban za budžet RS

BANJALUKA - Gubitak tri međunarodna arbitražna spora vrijedna skoro milijardu i po maraka, a koji se trenutno vode protiv BiH, bio bi jako loš za budžet RS, upozorio je Mlađen Mandić, pravobranilac BiH.

Pojašnjenja radi, s obzirom na to da se sva tri procesa vode u RS, ona bi morala da isplati sav novac u slučaju da ovi sporovi budu izgubljeni.

"Proces vezan za RiTE Ugljevik ima ogromnu vrijednost, a  postupak Aggarwalla u predmetu 'Krajina osiguranja' je vrijedan 54 miliona, i to su velike sume. Međunarodne arbitraže uopšte nisu jeftine ", istakao je Mandić za "Nezavisne".

Treći arbitražni postupak se odnosi na tužbu "Viaducta" Portorož protiv BiH, a vrijedan je oko 48 miliona KM.

Prema Mandićevim riječima, BiH do sada nije tužila nikog, nego je, kako kaže, ona u svim arbitražnim sporovima bila tužena.

 "Ako vas neko tuži, neka zemlja, vi ne možete odustati, ali samo da biste pristupili arbitraži, kada vas tuže, morate platiti tzv. arbitražne troškove, a to vam je oko 150.000 evra u prvom i 150.000 u drugom kvartalu, znači treba vam 300.000 evra samo da počnete arbitražu", pojasnio je Mandić.

Ponovio je da BiH ni u jednu arbitražu nije ušla svojom voljom.

"Kada neko tuži BiH, ona nema mogućnost da ne uđe u taj proces, a te međunarodne arbitraže nisu ni najmanje jeftine", kazao je Mandić.

U Pravobranilaštvu BiH su kazali da je ukupna vrijednost tri arbitražna spora koji se  trenutno vode protiv BiH oko milijardu i 457 miliona maraka.

"Jedan od arbitražnih postupaka protiv BiH je i onaj  pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID)  po tužbi 'Elektrogospodarstva Slovenije - Razvoj in inžinjering', a vrijednost tog spora je oko milijardu i 355 miliona maraka", istakli su za "Nezavisne" u Pravobranilaštvu BiH.

Prema njihovim riječima, drugi arbitražni postupak koji se  protiv BiH takođe vodi pred ICSID-om, a po tužbi "Viaducta" Portorož, Vladimira Zevnika iz slovenačkog Ankarana, te Borisa Goljevščeka iz Pirana vrijedan je oko 48 miliona maraka.

"Treći arbitražni postupak je u predmetu 'Krajina osiguranja' a.d. Banjaluka po tužbi Naveena Aggarwalla, Neet Gupte i 'Usha Industries' INC protiv tužene BiH, prema arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo, a vrijednost spora je oko 54 miliona maraka", kazali su u Pravobranilaštvu BiH.

Kako su pojasnili, Republika Srpska je preuzela troškove finansiranja vođenja ovih postupaka, što, između ostalog, podrazumijeva troškove zastupanja specijalizovanih advokatskih kancelarija, troškove vještačenja, sudski depozit i ostalo.

"Troškovi koje snosi BiH sama neposredno nisu visoki, radi se o redovnim troškovima službenih putovanja radi pristupa ročištima predstavnika Pravobranilaštva BiH i slično i isti su planirani budžetom Pravobranilaštva", istakli su u Pravobranilaštvu.

Podsjećanja radi, kako su "Nezavisne" ranije pisale, a kada je riječ o trenutno najvrednijem arbitražnom postupku koji se vodi protiv BiH,  onaj u predmetu RiTE Ugljevik, odluka ICSID-a o ovom sporu se čeka već dvije godine.

Kako su kazali u RiTE Ugljevik, Arbitražno vijeće je prvobitno istaklo da će predmetnu odluku donijeti krajem 2018. godine, zatim u prvom kvartalu 2019. godine, ali ona još nije donesena, te Ugljevik očekuje donošenje iste.

Naime, slovenačko preduzeće, kao nasljednik "Elektrogospodarstva Slovenije", tužilo je BiH i RiTE Ugljevik za neisporučenu električnu energiju, sa zateznim kamatama na vrijednost neisporučene energije od 1995. godine, te zbog sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik, u skladu sa samoupravnim sporazumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije