BiH

Mogerini: Pozabaviti se izbornom reformom bez kašnjenja

Mogerini: Pozabaviti se izbornom reformom bez kašnjenja
Foto: Twitter | Mogerini: Pozabaviti se izbornom reformom bez kašnjenja

BRISEL - Federika Mogerini, visoka predstavnica za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije rekla je da se političke stranke u Bosni i Hercegovini moraju pozabaviti izbornom reformom bez daljnjeg kašnjenja kako bi se osiguralo održavanje i provođenje ovogodišnjih opštih izbora po međunarodnim i evropskim standardima.

Ona je ponovila svoju odlučnost da podrži sve partnere sa Zapadnog Balkana, uključujući BiH, u poduzimanju konkretnih i nepopravljivih koraka naprijed na putu integracije u Evropsku uniju.

Mogerini je danas u Briselu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem razmijenila mišljenja o političkoj situaciji u zemlji i njenom put integracije u Evropsku uniju.

Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva raspravljali su o predstojećoj Strategiji o Zapadnom Balkanu i trenutnim prioritetima pred vlastima BiH, posebno završetku odgovora na Upitnik, kao i osiguranju kontinuirane i učinkovitog provođenja Reformske agende, uključujući i vladavinu prava.

"Reforme moraju biti transformativne za Bosnu i Hercegovinu kako bi napredovala na putu integracije u EU. To je takođe nešto što narodi u BiH ali i države članice EU traže i očekuju", navedeno je poslije sastanka.

(N1)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije