BiH

Mogerini pred sastanak visokih predstavnika EU: Na dnevnom redu i BiH

Mogerini pred sastanak visokih predstavnika EU: Na dnevnom redu i BiH
Foto: N.N. | Mogerini pred sastanak visokih predstavnika EU: Na dnevnom redu i BiH

BRISEL - Razvoj situacije na Zapadnom Balkanu jedna je od tema današnjeg zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu, izjavila je prije početka sastanka visokih predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"Današnja agenda pokriva suštinski cijeli svijet, od Venecuele do Irana i od Zapadnog Balkana do odnosa sa Afričkom unijom", rekla je Mogerinijeva novinarima dolazeći na sastanak.

Na dnevnom redu biće i Makedonija i očekivanja EU da se u Skoplju u cijelosti prihvati sporazum o imenu sa Atinom, kao i očekivanja da "poslije oktobarskih izbora u BiH budu formirani organi vlasti na svim nivoima i da se prvenstvo dâ reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU".

Prema ranijim najavama iz Brisela, očekuje se da će na današnjem sastanku ministri sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i ponovo naglasiti "neopozivu opredjeljenost za evropsku perspektivu regiona".

Šefovi diplomatija EU pokušaće da razmotre kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se što prije došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa od čega direktno zavise izgledi dvije strane za napredak na evropskom putu, prenose mediji.

Mogerinijeva je uoči sastanak rekla da će šefovi evropskih diplomatija razgovarati i o situaciji u Azovskom moru tokom radnog ručka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom kome će "prenijeti podršku EU teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije