BiH

Morin Kormak plaketa grada Doboja

Morin Kormak plaketa grada Doboja
Foto: N.N. | Morin Kormak plaketa grada Doboja

DOBOJ - Ko je više učinio za Doboj, Srbija ili Ambasada SAD u BiH, Aleksandar Vučić ili Morin Kormak, pitali su se juče u raspravi odbornici u Skupštini grada Doboj, čija mišljenja su bila podijeljena u vezi s laureatima šest priznanja koja će biti dodijeljena povodom 28. juna, Dana grada.

Skupštinska većina, koju čine SDS, PDP, NDP, SDA, SDP, SBiH i DNS, odlučili su da najveće priznanje - plaketa grada bude dodijeljena Morin Kormak, ambasadorki SAD u BiH, ali to se nije svidjelo članovima SNSD-a, koji smatraju da su tu nagradu jednako zaslužili Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić.

 "To što je naš gradonačelnik Obren Petrović dobar s ambasadorkom - ja nemam apsolutno ništa protiv, Klub nema ništa protiv. Neka slobodno idu jedno drugom u posjetu, na kafe, druže se, to je njegova privatna stvar. Ali, da joj u ime građana dodjeljuje plaketu samo zbog njihovih privatnih dobrih odnosa, to je stvarno nedopustivo", kazala je Sanja Vulić, predsjednica SNSD-ovog Kluba odbornika.

"I ja bih nagradio Aleksandra Vučića, ali niko ga nije predložio", poručio je Nebojša Marić (SDS), zamjenik gradonačelnika.

On je dodao da dobitnicu nagrade ne treba posmatrati kao osobu, nego kao predstavnicu institucije.

"Nije to lično prijateljstvo, lično poznanstvo... Nije Kormakova dala pare Obrenu Petroviću kao pojedincu, nego su četiri institucije obnovljene u ovom gradu i ne vidim šta je tu problem", rekao je Marić.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, podržao je odluku o dodjeli nagrada i priznanja.

"Američka ambasada je u ovom periodu dosta ulagala infrastrukturno, međutim ja nikako ne mogu da zaboravim onaj dio devedesetih i odnos Zapadne alijanse prema našem narodu", navodi Vasiljević.

Raspravljati da li je ambasadorka zaslužila ili nije nagradu je domen visoke politike, smatra Sretko Đurković, odbornik NDP-a, koji nije imao dilemu koga bi predložio za najveće gradsko priznanje.

"Predložio bih svog sina da dobije najveću nagradu, žrtvovao je svoj život spasavajući onaj most i to je prošlo u ovom gradu neprimijećeno, tada 2014. godine", kazao je u svom stilu Đurković.

Osim plakete Kormakovoj, biće dodijeljen amblem grada, i to humanitarki iz Holandije Marliz van Hofen, osnivaču "Prijateljske kuće", te Organizacionom odboru Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona.

Novčane nagrade u iznosu od po 3.000 KM biće uručene Karate klubu Sloga, HKD Napredak i Humanitarnoj organizaciji "Merhamet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije