BiH

Mostar ponovo kamen spoticanja između Hrvata i Bošnjaka

Mostar ponovo kamen spoticanja između Hrvata i Bošnjaka
Mostar ponovo kamen spoticanja između Hrvata i Bošnjaka

MOSTAR - Predsjedništvo SDA bi na današnjoj sjednici u Mostaru trebalo da zauzme stav u vezi sa uređenjem grada Mostara u kontekstu odluke Ustavnog suda BiH, a jedna od opcija ove stranke jeste podjela grada na dvije ili više opština.

 U Mostaru bi danas o tom problemu trebalo da razgovaraju predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović.

 Član Predsjedništva SDA Sanjin Halimović izjavio je za mostarski "Dnevni list" da je Predsjedništvo SDA formiralo radnu grupu za Mostar koja bi trebalo da donese određena rješenja i ponuditi ih stranci.

''Mi ćemo se sasvim sigurno odrediti o presudi Ustavnog suda i zauzeti stav. Smatramo da grad treba da bude uspostavljen na bazi najmanje dvije opštine. Predsjednik SDA je ovih dana u malo intenzivnijim kontaktima s predsjednikom HDZ-a BiH i oni će te kontakte i nastaviti kako bi došli do zajedničkih i konkretnih rezultata'', rekao je Halimović.

Tihić je ranije izjavio da "SDA neće dopustiti majorizaciju Bošnjaka u Mostaru", dok je predsjednik HDZ-a BiH rekao da će razgovarati sa Tihićem o problemima u Mostaru. "To je ono što moramo učiniti, a ne da pozivamo OHR. Moramo sami da pokušamo da riješimo probleme, pa ako uspijemo - uspijemo, a ako ne, onda postoji vrlo jasna procedura'', rekao je Čović.

On je u više navrata ponovio da odluku Ustavnog suda o Mostaru treba primijeniti u potpunosti. ''Ne može neko zbog toga što je u manjini u ovom gradu tražiti izmjenu pravila igre u odnosu na bilo koji drugi grad gdje je neki drugi narod brojniji ili manje brojan'', izjavio je nedavno Čović, navodeći da je Mostar već nekoliko godina u dubokoj političkoj krizi.

Mostarski SDA, u strahu od nadmoći Hrvata u Mostaru, zagovara ponovnu podjelu grada i vraćanje na stanje prije 2004.

Ustavni sud BiH svoje odluke je donio na zahtjev Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH. Hrvati su ovo pitanje pokrenuli, jer smatraju da su njihova prava u Mostaru ugrožena i traže ista pravila za kao što su i drugim gradovima u BiH.

Problemi u vezi sa mostarskim Statutom koji je 2004. donio visoki predstavnik Pedi Ešdaun ponovo su otvoreni kada je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim određene dijelove Statuta koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, jer je do sada sa svakog od šest gradskih područja biran jednak broj vijećnika - po tri, bez obzira na broj stanovnika, pa je tako bošnjački glas vrijedio kao tri hrvatska.

Hrvati u Mostaru žele jednaka pravila kao i u svakom drugom gradu čime bi konačno ostvarili dominaciju i od Mostara napravili ''stolni grad'', dok Bošnjaci ne žele ni čuti za to i prijete čak pokretanjem inicijative o vraćanju na staro - podjelu grada na više opšina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije