BiH

Motrimo na osam puta više aviona

Motrimo na osam puta više aviona
Foto: N.N. | Motrimo na osam puta više aviona
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) preuzela je kontrolu neba iznad BiH na visinama iznad 10.000 metara, ali i dalje dio neba iznad Unsko-sanskog kantona i malog dijela Republike Srpske ostaće pod kontrolom Hrvatske.

"Tako je dogovoreno i još od 2014. godine su lateralne granice prostora takve. To je stvar politike i dogovora i te granice su promjenjive. I BiH nekim manjim dijelom ulazi u teritoriju druge zemlje, i sada je to stvar dogovora sa Hrvatskom. Ministarstvo transporta i komunikacija bi trebalo sada pokrenuti to pitanje, a na kraju Predsjedništvo BiH odlučuje o tome i zaključuje sporazum", ispričao je izvor "Nezavisnih" dodajući da se takve stvari rade i dogovaraju uz posredstvo EUROCONTROL-a i da je tačno da BiH neće pokriti kompletno nebo, ali da to ne umanjuje značaj.

U svakom slučaju, i bez obzira na to što ne preuzimamo kontrolu nad kompletnim vazdušnim prostorom, stručnjaci naglašavaju da se radi o velikoj stvari s obzirom na to da BiH poslije skoro 25 godina  "izlazi" na visinu preko 10.000 metara, gdje se odvija oko 80 odsto vazdušnog saobraćaja. U BHANSA kažu da trenutno pružaju usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara,  u kom se odvija 20 odsto od ukupnog vazdušnog saobraćaja.

"Riječ je o kretanju svega 200 aviona. Od sada će BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH", rekao je juče Davorin Primorac, direktor BHANSA.

"Nezavisne" su još ranije objavile da će BiH po osnovu preuzimanja kontrole neba i iznad 10.000 metara godišnje dobiti oko 30 miliona KM više nego što sada dobija po tom osnovu.

"To za nas znači veoma mnogo, u finansijskom smislu ogromno", rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH.

I Neđo Trninić, ministar saobraćaja i komunikacija RS, rekao je da će preuzimanje kontrole vazdušnog saobraćaja iznad BiH omogućiti puni nadzor nad vlastitom teritorijom i značajan rast prihoda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije