BiH

Može li BiH Evropskoj komisiji u roku poslati odgovore na dodatna pitanja?

Može li BiH Evropskoj komisiji u roku poslati odgovore na dodatna pitanja?
Foto: Ilustracija | Može li BiH Evropskoj komisiji u roku poslati odgovore na dodatna pitanja?

SARAJEVO - U Direkciji za evropske integracije /DEI/ Savjeta ministara nisu u mogućnosti da odgovore da li će biti ispoštovan rok Evropske komisije od tri mjeseca da se odgovori 655 dodatnih pitanja za BiH na Upitnik Evropske komisije.

"Priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije odvija se istom procedurom kao i u slučaju Upitnika. Nesporno je da institucije imaju prethodno iskustvo u odgovaranju na Upitnik, da je cjelokupan sistem uhodan i da je ovaj posao realno moguće uraditi u tromjesečju, kako je Evropska komisija u metodološkim napomenama navela da očekuje", izjavila je portparol DEI-a Marina Kavaz Siručić.

Ona je istakla da niko ne može dati pouzdan odgovor da li će takva dinamika biti i realizovana.

"Nakon što su nadležne institucije sa svih nivoa vlasti unijele doprinose u informacioni sistem kreiran da podrži ovaj posao, radne grupe u sistemu koordinacije sada analiziraju doprinose i pripremaju cjelovite odgovore BiH na dodatna pitanja Evropske komisije", rekla je ona.

Prema njenim riječima, kada radne grupe okončaju svoj dio posla, uslijediće potvrđivanje odgovora i njihovo prevođenje na engleski jezik i verifikacija prevoda.

"Eventualno nefinalizirani odgovori biće razmatrani u forumu Komisije za evropske integracije, koja je sljedeća instanca u sistemu koordinacije", dodala je Siričućeva.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru ove godine predati predjedniku Evrupske komisije Žan-Klod Junkeru.

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije