BiH

Muftija banjalučki: Kurban povezuje i usrećuje ljude

Muftija banjalučki: Kurban povezuje i usrećuje ljude
Foto: MINA | Muftija banjalučki: Kurban povezuje i usrećuje ljude

SARAJEVO - Kurban trasira put do Boga, i ne samo to, kurban ima širu društvenu i socijalnu dimenziju: njime se ljudi povezuju, susreću, razgovaraju, pomažu, solidarišu i usrećuju, kazao je povodom Kurban-bajrama muftija banjalučki Nusret Abdibegović.

Prvi dan Kurban-bajrama je danas, 28. juna, a njegovu vrijednost određuju ibadet žrtvovanja kurbana, kao i ibadet hadža.

Muftija banjalučki je za Agenciju MINA govorio o porukama ovog praznika, podsjećajući da se kurban prinosi u ime Boga i radi Boga, s ciljem zaštite naših života, porodica i imetka.

"U svojoj obimnoj izdašnosti i raskoši Zemlja ljudima daruje različite usjeve i plodove, koje čovjekov život čine ugodnim, lakim, korisnim i sretnim. Neke od tih bezbrojnih darova čovjek je dužan da prinese kao žrtvu, da bi time zaštitio ljudski život i ukazao na svetost čovjekovog života. Zemlja je kao majka, ona se natapa znojem čovjekovog truda, rada i vodom, a ne ljudskom krvlju. Prolijevanjem ljudske krvi na Zemlji nastaju nered i metež. Mir je primarno stanište čovjekova života na Zemlji. Zato je islam vjernicima propisao da za kurban žrtvuju određenu vrstu životinja. Tim činom vjernici naglašavaju svoju svijest o Bogu, ukazuju na stepen postignute bogobojaznosti i iskazuju zahvalnost Stvoritelju na poklonjenim darovima", kazao je Abdibegović.

Naglasio je da u svom realizovanju kurban podrazumijeva "ispružene ruke, a ispružene ruke simbolizuju zagrljaj".

Poručio je da se ibadetima ne oživljava samo veza čovjeka sa njegovim Gospodarom, nego se "učvršćuju odnosi čovjeka sa čovjekom, druga sa drugom, prijatelja sa prijateljem, komšije sa komšijom".

"Niti koje nas međusobno povezuju su oslabile i pokidane su, nužno ih je obnavljati i jačati. Porodične, rodbinske, prijateljske veze treba jačati, njegovati i čuvati. Blagdani, mubarek dani su prilika za to", poručio je Abdibegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije