BiH

Pratite nas na Google news

Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan

Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan
Foto: Fena | Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan
Fena

SARAJEVO - U Vašingtonu će 4. maja grupa visokih, uglavnom bivših zvaničnika američke administracije predstaviti sveobuhvatni plan angažmana Zapada na Balkanu. Kako je u razgovoru za „Dnevni avaz" potvrdio Kameron Munter, direktor East West instituta (EWI), biće predstavljeni „prijedlozi čelništvu SAD o tome kako se ponovo angažovati, ali mnogo uspješnije, na zapadnom Balkanu".

"Predstavićemo izvještaj o studiji u kojoj tražimo rješenja za aktuelne probleme, rješenja koja nisu zarobljena u politikama prošlosti, od vremena ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Sada su nova vremena, s novim igračima na sceni, u odnosu na tadašnje vrijeme. Osim SAD i EU, sada ovdje imamo i Rusiju, Kinu i Tursku”, kaže Munter.

On ocjenjuje da je situacija u našem regionu „izazovna". EWI, kaže, nastoji naći rješenja za probleme na terenu.

“Želimo ovdje osigurati fokusiranu pažnju SAD i EU koji je, prema mom sudu, zanemarivan u proteklih deset godina. Među zadacima kojima se Zapad mora posvetiti je i BiH. Bitno je u vašoj zemlji obnoviti zamah prema integracijama u EU i razviti mnogo plodotvornije odnose sa susjedima. Ali, to se može desiti samo onda kada se provedu ozbiljne reforme kod vas, koje će dovesti do političkog napretka, ekonomskog rasta, te samim tim razvoja zajedničke spoznaje o socijalnoj svrsi”, rekao je Munter za "Avaz".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije