BiH

Mur: Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve

Mur: Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve
Foto: Anadolija | Mur: Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve

SREBRENICA – Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, je u svom govoru danas u Potočarima osudio relativiziranje i negiranje ratnih zločina.

"Stojeći danas u Potočarima, mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz preko šest i po hiljada već identifikovanih i pokopanih", rekao je Mur.

On je rekao da njihova pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti i čuvanje sjećanja na svakog od njih pojedinačno, jer su zaborav i ravnodušnost najveći neprijatelji za nadu i budućnost u vremenu dok tražimo pravdu.

"Govoreći o tragično stradalim žrtvama ne možemo, a da ne govorimo o preživjelima. Briga za porodice žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti ostala je trajna obaveza svih nas. Mi smo svakodnevno prisutni, s timom naše Misije u Srebrenici i na raspolaganju smo Srebrenici, Srebreničanima i Podrinjcima. Želimo, koliko god je to moguće, pomoći Srebrenici da se digne iz pepela, umije lice i zasja ljepotom koja je krasila prije nego se desio genocid", rekao je Moore.

On je dodao da u saradnji s različitim institucijama i svim građanima rade na unapređenju kvalitetnog obrazovanja bez diskriminacije i segregacije i na zaštiti ljudskih i socijalnih prava.

"Najoštrije osuđujemo negiranje i relativiziranje ratnih zločina i genocida kao i veličanje ratnih zločinaca. Odgovorni za najteže zločine protiv čovjeka i humanosti zaslužuju naš najdublji prezir i najoštriju osudu. Njima nema mjesta i uloge u javnom životu", rekao je Moore.

Uvijek ističući da nikad nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve, rekao je Mur, nastavićemo pružati podršku institucijama u procesuiranju ratnih zločina.

"Potraga za pravdom je izazov za sve nas. Svi zajedno moramo biti složni u utvrđivanju istine. To mora biti naša svakodnevna pojedinačna i kolektivna zadaća", završio je Mur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije