BiH

Mur: Situacija u BiH komplikovana i frustrirajuća

Mur: Situacija u BiH komplikovana i frustrirajuća
Mur: Situacija u BiH komplikovana i frustrirajuća

SARAJEVO - Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur ocijenio je da je situacija u BiH, kao i uvijek, dosta komplikovana i frustrirajuća, posebno za narod.

Mur je istakao da, uprkos komplikacijama, želi vidjeti pozitivne korake kada je riječ o zakonu o akcizama. "Ima to konkretne posljedice što se tiče međunarodnog finansiranja", rekao je šef Misije OEBS-a za televiziju "N1".

On je ocijenio veoma važnom izjavu političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/ koji su osudili miting podrške Hrvatima optuženim i osuđenim za ratne zločine u Haškom tribunalu, koji je najavljen za sutra u Mostaru.

"Kada je riječ o tom događaju - PIK je dosta jasan. Podjele koje postoje u Mostaru već godinama su veliki problem. Tamo želimo saradnju i konkretne rezultate. Jasno smo rekli da osuđeni ratni zločinci nemaju mjesta u javnom životu, i u drugim dijelovima BiH. Stavovi međunarodne zajednice su jasni, ali koncerta će izgleda biti", rekao je Mur.

Na pitanje da li je BiH plodno tlo za ispoljavanje spoljnih interesa, Mur je istakao da postoji mnogo domaćih interesa i da ne vidi da je BiH žrtva međunarodnih interesa, nego domaćih.

"To je bez opravdanja za političare. Zašto moramo tražiti probleme i prepreke. Nije to praktično. Nije izborna godina, teoretski - bez izbora sporazum i dijalog bi bio jednostavniji", smatra ovaj diplomata.

Mur napominje da strane diplomate koje su govorile da BiH ne funkcinoiše kao država imaju razne motive.

"Ima mnogo ljudi koji su nekada bili diplomate, sada su u penziji i spekulišu o BiH. Imaju neka čudna mišljenja o ovoj zemlji. Ali, ona nisu ni bitna, ni praktična. Imaju razne motive", rekao je Mur.

On je poručio da ne dolazi u obzir nikakvo otcjepljenje u BiH. "Dejtonski sporazum je najbolji štit za BiH, dosta je komplikovan, ali mora da bude više stabilnosti na putu ka reformama. Spekulacije su neprofesionalne i neprijatne", konstatovao je Mur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije