BiH

NATO čizma (još) neće gaziti u BiH

NATO čizma (još) neće gaziti u BiH
Foto: N.N. | NATO čizma (još) neće gaziti BiH
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Uslovljavanje imenovanja i donošenja pojedinih odluka putem BiH ka NATO-u te sve veći pritisci da BiH nastavi put ka ovom vojnom savezu, u narednom periodu dovešće do usložnjavanja političke situacije, dodatnih tenzija i oštre polemike političkih lidera u BiH.

Ovo je u suštini stav analitičara koji tvrde da pritisci na BiH neće dati, jer ne postoji stvarna volja unutar BiH da se ide dalje ka Sjevernoatlantskom savezu i pored toga što su zahtjevi za aktivaciju MAP-a izgrađeni na osnovu dosadašnjih političkih izjava pa i ranije političke volje i dokumenata koji su usvajani.

"Problem je što je do sada usvajano sve u vezi sa NATO-om i normalno je, ako se nešto obeća, da se to i ispuni. NATO integracije će stvarati sve veće političke tenzije i to se već vidi i događa. Da bi neka država pristupila NATO-u, ona mora biti stabilna na unutrašnjem planu, a to će kod nas izazvati polemike i dodatne tenzije u BiH", rekao je Miloš Šolaja, politički analitičar i direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke.

Kada su u pitanju uslovljavanja, u BiH su ona već počela s obzirom na to da su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović na određeni način rekli da će podržati izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH tek kad jasno kaže da je opredijeljen za NATO i da će raditi na tome da BiH bude dio tog vojnog saveza. Sa druge strane, Srbi u BiH, odnosno zvanična politika i institucije su na određeni način protiv tog vojnog saveza, a na to ih obavezuje i rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja govori o vojnoj neutralnosti. Takođe, gotovo svi srpski političari u BiH imaju stav da na putu kao NATO-u treba pratiti Srbiju.

Da će put BiH ka NATO-u obilježiti godinu pred nama, smatra i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, koji je dodao i to da smatra da BiH treba da ima partnerski odnos s ovom vojnom alijansom.

Trenutno u Savjetu ministara BiH već nekoliko sjednica na dnevni red ne dolazi Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina, koji je bez prisustva Srba izrađen u Komisiji za NATO integracioni proces BiH.

Ovoj komisiji priznanje je na određeni način odao i Majkl Pompeo, američki državni sekretar, koji je pisao Predsjedništvu BiH pozivajući vlasti da godišnji nacionalni program BiH što prije proslijedi Briselu.

"Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbjednost u BiH te ojačati proces reformi, koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Evropskom unijom", napisao je Pompeo članovima Predsjedništva BiH naglašavajući da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa NATO-om mogao uticati na odnose sa susjednim zemljama.

Takođe, naglasio je da Srbija, iako nije članica NATO-a niti je izrazila želju da to postane, ima značajniju saradnju s Alijansom, uključujući i zajedničke vježbe.

Komentarišući poziv Pompea, Dodik je rekao da je definitivan stav Srpske vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez te da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici Srpske u Savjetu ministara BiH.

"Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpske je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez", rekao je Dodik dodajući da je pozivanje na neke ranije donesene odluke potpuna konfuzija te da novih odluka koje podrazumijevaju približavanje NATO-u neće biti.

I Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, rekla je da se funkcioneri Srpske moraju pridržavati Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti te da postoji jasan stav o NATO savezu.

"Sada se svi nešto pokušavaju utrkivati u tome da bude deblokiran MAP, ali ću ponoviti da proces kretanja prema NATO-u, pa makar i ovaj korak koji se odnosi na aktiviranje MAP-a, jeste nešto što je bilo opterećeno političkim uslovima", rekla je Cvijanovićeva dodajući da Pompeo nije neko ko je non-stop na terenu te da mu je neko objasnio da ovdje postoji neki navodni ruski uticaj, pa onda treba skloniti uslove i na brzinu aktivirati sve što se odnosi na kretanje prema NATO-u.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

gr

meni nikako ne ide u glavu zbog cega je siromasnoj zemlji kakva je bih treba nato????? NATO je zlocinacka organizacija koja porobljava i unistava male narode zbog sitnih interesa zapadnih kompanija...bih ne moze placati vise ni politicare koliko ih je, jer nema vise to ko financirati (narod odlazi glavom bez obzira) a kamo da placa nato-clanarinu. Vojna industrija SAD i evrope treba rast i natjerava male narode na kupovinu oruzja straseci ih od rusa kao rusi nemaju dovoljno svog teritorija pa ce otimati drugima. to su gluposti . rusija cini trecinu planete, a ima ih nekih 120 - 150 miliona...da bi naselili cijeli teritorij treba im jos 3 miliarde stanovnika...

Nasip

Neka nas ta čizma mimoiđe, gazila nas je jednom, doduše kukaviški sa distance i sa osiromašenim uranijom. Ne smijemo zaboraviti ni kada su sveštenika Starovlaha i njegovog sina prebili na mrtvo ime. Daleko im bijela kuća.

Jednostavno naški

Koji naslov? "NATO čizma (još) neće gaziti BiH". U čijim čizmama idu NATO vojnici raspoređeni uzduž i poprijeko BiH? Evo, tu su nam pod nosom, u Banja Luci. Pojave se kada ih najmanje očekuješ. Na njihovim transporterima dolazi i odlazi vlast! Pameti, pamati, molim ti se Gospode. Provociranje nije rješenje!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije