BiH

NATO pokrenuo prvi podcast u svojoj istoriji

NATO pokrenuo prvi podcast u svojoj istoriji
Foto: Screenshot | NATO pokrenuo prvi podcast u svojoj istoriji

BANJALUKA, BRISEL - U sklopu bolje komunikacije s javnošću i približavanja građanima tema koje se tiču odbrane i bezbjednosti, NATO je ovog mjeseca prvi put u svojoj istoriji započeo podcast - Opširna analiza ili Deep Dive na engleskom jeziku.

Kako kažu u ovoj organizaciji, cilj je da se na jednostavan i javnosti pristupačan način razgovara o pitanjima međunarodne bezbjednosti, borbe protiv terorizma i trenutnim geopolitičkim izazovima, ali namjera je i da se teme koje se obrađuju u podcastu izučavaju i na vojnim školama i akademijama.

"Deep Dive nastoji da angažuje i iskoristi iskustva akademika, novinara i praktičara. Cilj je takođe da se sazna više o onima sa kojima se rade intervjui kako bi se pružila jedinstvena perspektiva o tome šta je oblikovalo njihove karijere, kao i da se razgovara o njihovim trenutnim i budućim istraživanjima", kažu u NATO-u.

Podcast se može pratiti na stranici https://deepportal.hq.nato.int/eacademy/deep-dive-podcasts/ i prvi podcast emitovan je 4. novembra, a poslije njega emitovana je još jedna emisija 17. novembra. Podcast se može pratiti i preko najvećih striming platformi poput Spotifyja, Google podcasta i Applea.

Tema prvog podcasta su izazovi u bezbjednosnom sektoru u proteklih deset godina, a vodio ga je novinar Tim Maršal. Nil Bejsu je na drugom podcastu govorio o izazovima koji se odnose na antiterorizam.

"U svakoj epizodi voditelj emisije doktor Sadžan Goel, predsjedavajući savjetodavne grupe za borbu protiv terorizma i vođa akademskog projekta za prvi NATO referentni program za borbu protiv terorizma, intervjuiše praktičare i stručnjake iz oblasti borbe protiv terorizma, aktuelnih geopolitičkih događaja i međunarodne bezbjednosti i odbrane. Gosti uključuju pojedince iz niza različitih sfera iskustva, uključujući novinare, aktiviste, akademike i kreatore politike. Cilj je ponuditi sveobuhvatne perspektive i uvide u najvažnije teme s kojima se trenutno svijet suočava", naglasili su u NATO-u.

Inače, ovaj podcast dio je ukupne promjene načina komunikacije s javnošću ove sjevernoatlantske vojne organizacije, koja se odnosi i na stanovništvo u zemljama članicama, ali ciljna grupa su i građani drugih zemalja, kojima se žele objasniti uloga i politike NATO-a u odnosu na različite oblasti.

Kada je u pitanju javna diplomatija, najvažniji postulat je promovisanje otvorene i iskrene javne debate o temama koje se tiču odbrane i aktivnosti NATO-a. Primjer za ovo su aktivnosti NATO alijanse u BiH oko debate u vezi s pristupanjem BiH toj alijansi, u kojoj su, uz pomoć ambasada SAD, Velike Britanije, Norveške i drugih zemalja proteklih godina organizovane javne debate, medijski članci, politički sastanci i nevladine aktivnosti kako bi se u javnosti pokrenula debata.

S obzirom na to da je BiH jedna od tri zemlje koje su aspiranti za članstvo u NATO-u, može se očekivati da će se u narednom periodu javna diplomatija i odnosi sa javnošću NATO-a i najvažnijih zemalja članica baviti i BiH. Pored BiH, aspiranti za članstvo su još Ukrajina i Gruzija.

Objavljivanje ovog teksta dijelom je finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije