BiH

OEBS: NS RS treba hitno da poboljša rad u nekoliko oblasti

OEBS: NS RS treba hitno da poboljša rad u nekoliko oblasti
Foto: Ustupljena fotografija | OEBS: NS RS treba hitno da poboljša rad u nekoliko oblasti

BANJALUKA - Kancelarija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju je u Narodnoj skupštini RS u petak predstavila izvještaj u kojem je istaknuto nekoliko oblasti u kojima bi parlament trebalo da popravi svoj rad.

Izvještaj je sačinila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava ove organizacije, a prema riječima ambasadora Brajana Agelera, šefa Kancelarije OEBS-a u BiH, parlamentu će biti predstavljeno nekoliko preporuka.

"Izvještaj pruža preporuke kako unaprijediti proces donošenja zakona u skladu s međunarodnim standardima. Izvještaj je ukazao na nekoliko oblasti koje traže hitna poboljšanja, poput jačanja parlamentarnog nadzora, jačanja rada odbora. Potrebno je raditi i na jednakosti polova, kao i uključiti marginalizovane grupe u procese donošenja zakona", rekao je on.

Upitan kako na transparentnost donošenja zakona utiče činjenica da se predstavnici Ministarstva pravde RS nisu pojavili na debati o kriminalizaciji klevete i uvrede u RS, koju je u četvrtak sa udruženjima novinara i nevladinih organizacija organizovao OEBS s kancelarijom EU u BiH, dok se predsjednik parlamenta pojavio i učestvovao u raspravi, Ageler je istakao da je i to oblast u kojoj su potrebna poboljšanja, ne samo u RS i BiH, već i u drugim zemljama.

"Transparentnost donošenja zakona je od vitalne važnosti za svaki demokratski proces. Ocjena procesa donošenja zakona koju smo predstavili će, nadam se, biti koristan alat kako bi se poboljšao način na koji se zakoni donose. Mi želimo da radimo s političkim liderima kako bismo im pomogli da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, za dobrobit svih njihovih građana", rekao je Ageler.

On je istakao da je i ova debata prilika da se razgovara o načinu poboljšanja parlamentarnog djelovanja, što bi trebalo da dovede do zakona boljeg kvaliteta i pravovremenog donošenja odluka i jačanja povjerenja u javne institucije.

"OEBS misija u BiH je i dalje predana podršci efikasnom, uključujućem, transparentnom i odgovornom radu parlamenata u BiH sada i u budućnosti. Ovo nije političko nego pitanje tehničkog funkcionisanja, kako bismo pomogli parlamentu da svoj posao radi na efikasan način i da rezultat budu bolji zakoni koji se donose", rekao je on.

Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta, kazao je da je RS spremna na kompromis o svim pitanjima, osim o dva pitanja, koja se odnose na Kancelariju visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH.

"Mi o tome javno govorimo i o tome sam razgovarao s gospodinom Agelerom. Mi mislimo da je OHR nešto što ne dozvoljava BiH da napreduje. Isto mislimo o Ustavnom sudu BiH i to govorimo javno", rekao je Stevandić.

Što se tiče generalno ljudskih prava, Stevandić je kazao da je NS RS na zavidnoj poziciji što se tiče poštovanja ljudskih prava kad se radi o svim oblicima zaštite, od prava djeteta, zatim prava na vjeroispovijest, pol i političku pripadnost.

"U toj oblasti u RS tu važe visoki standardi i do sada nije bilo ozbiljnih primjedbi", rekao je Stevandić.

On je dodao da parlament ima dugogodišnju saradnju s OEBS-om, koja je oličena u stručnim sastancima i raspravama na kojima NS RS učestvuje u punom kapacitetu u svim stvarima koje mogu da poboljšaju zakonodavni okvir.

"Pokazujemo da smo demokratski parlament, otvoreni za ideje i za razmatranje svih mogućih akata, a da pritom, naravno, čuvamo svoj vlastiti položaj, suverenitet i ustavni kapacitet RS, a demonstrirajući svoju otvorenost da razgovaramo i da budemo domaćini ovakvih skupova. Mislim da gradimo kredibilitet unutar BiH i da pomažemo ukupnom demokratskom ambijentu u BiH", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o zatvaranju OHR-a, Ageler je kazao da njegova misija očekuje od domaćih političara da preuzmu odgovornost kako ta kancelarija više ne bi bila potrebna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije