BiH

Na Manjači počela vježba "Dinamičan odgovor 23-5/6“

Na Manjači počela vježba "Dinamičan odgovor 23-5/6“
Foto: Ustupljena fotografija | Na Manjači počela vježba "Dinamičan odgovor 23-5/6“

MANJAČA - Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, počela je vježba ocjenjivanja "Dinamičan odgovor 23 5/6" po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijske brigade Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine.

Ovo je, kako su naveli iz Ministarstva odbrane BiH, po prvi put da se na nacionalnom nivou organizuje ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OS BiH, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja deklarisanih jedinica OS BiH.

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OS BiH.

"Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica", pojašnjavaju iz Ministarstva odbrane BiH.

Dalje navode da će, nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizovati isključivo ocjenjivači iz sastava Oružanih snaga BiH.

Početak vježbe "Dinamičan odgovor 23 5/6" pratili su komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandant 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije