BiH

Na ispitu doktorat Izetbegovićeve

Na ispitu doktorat Izetbegovićeve
Foto: N.N. | Na ispitu doktorat Izetbegovićeve

SARAJEVO - Vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) zakazana je za danas, a na njoj bi trebalo da bude razmatran izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na diplomu doktora medicinskih nauka Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prethodno je, podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donijela zvaničnu odluku da UNSA poništi diplomu doktora medicinskih nauka Izetbegovićevoj.

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, rješenjem od 3. aprila, naredio je Univerzitetu u Sarajevu da to uradi 15 dana od dana prijema rješenja.

"Univerzitet u Sarajevu dužan je u roku od tri dana, nakon isteka roka za izvršenje, dostaviti Inspektoratu dokaz o izvršenju rješenja", naveli su iz Kantonalna uprave za inspekcijske poslove.

Izetbegovićeva je, podsjetimo, ranije ostala bez titule profesorice, a prije toga i magistra nauka.

Zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu odlukom Senata je poništeno, odnosno time je stavljena van snage odluka iz 2014. godine kada je Izetbegovićeva izabrana za redovnu profesoricu.

Prethodno je supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića poništeno zvanje magistra, tačnije, poništen je upis u matičnu knjigu magistranata, a ona je potom dokumentaciju o studiranju u Sarajevu i Zagrebu predala nadležnim pravosudnim organima.

Prema dostupnim saznanjima, Vlada Kantona Sarajevo već je zatražila od svog člana u Upravnom odboru KCUS-a da postavi pitanje zakonitosti da Sebija Izetbegović bude direktorica KCUS-a.*  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije