BiH

Na isti broj radnika duplo manje toalet-papira

Na isti broj radnika duplo manje toalet-papira
Foto: Ilustracija | Na isti broj radnika duplo manje toalet-papira

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala je novi javni natječaj za kupovinu higijenskog materijala za potrebe državnih institucija u periodu 12 mjeseci, za šta je planirano oko 644.000 KM.

Ono što odmah upada u oči jeste da se cijene pojedinih artikala, pogotovo toalet-papira i ubrusa, drastično razlikuju od identične, jednogodišnje narudžbe koja je krajem 2015. bila planirana za naredni period od 12 mjeseci. Služba, naime, ove tendere raspisuje sukcesivno, za periode od 12 mjeseci, a ne za određenu godinu.

Također, potpuni podaci za ovu godinu javnosti su nepoznati, budući da je Služba u junu poništila nešto ranije raspisani tender za te namjene. Cijena nabavke ovih artikala na tom tenderu bila je indentična, 644.000 KM, a sve to također potvrđuje da Služba sukcesivno raspisuje tendere, bez obzira na period i godinu.

Podsjećamo, u tenderu raspisanom 2015. "za naredni period od 12 mjeseci" "Nezavisne" su izračunale da će oko 22.000 dužnosnika, političara, državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH u tih 12 mjeseci potrošiti čak oko 2,4 miliona rolni toalet-papira, ili oko 79,2 miliona metara, što proizlazi iz kalkulacije cijene od oko 480.000 KM, koliko je tada bilo planirano za ove namjene.

Ovoga puta, iskazane su potrebe za toalet-papirom po cijeni od oko 200.000 KM. Budući da znamo da u državnim institucijama danas radi približno jednak broj usposlenika, postavlja se pitanje da li je ranije bilo sve u skladu sa zakonom.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih incijativa (CCI), podsjeća da je stajalište CCI-ja da odgovorne osobe u bilo kojoj instituciji treba da preuzmu punu odgovornost za svaku potrošenu KM.

"Ovako, na prvi pogled, može se zaključiti da postoje velike razlike u pojedinim stavkama ove javne nabave u odnosu na prethodnu, jer su planirana znatno manja sredstva za pojedine stavke, a koliko znam, radi se o identičnom broju (ili barem sličnom) korisnika određenih materijala i potrepština u institucijama BiH. Što je dobro gledajući financijske efekte, ali je zanimljivo da su baš tolike razlike, jer su za pojedine stavke planirani duplo manji iznosi", uočava i Ćavar.

Podsjećamo, prilikom prošle nabavke Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove, rekao je da se konkretno ubrusi naručuju za kuhinje, njih desetak, kao i ugostiteljske šankove.

Upitan tada da li je, bez obzira na sve, neobično da je nabavka toalet-papira i papirnih ubrusa gotovo tri puta skuplja od nabavke deterdženata i osvježivača, odgovorio je "da mnogo toga neće biti ni povučeno".

Inače, osim toalet-papira i ubrusa Služba je i ovoga puta raspisala natječaj za još dva lota, za nabavku deterdženata i osvježivača (oko 123.000 KM) te kesa, folija i pribora za čišćenje (oko 152.000 KM), a također se radi o dvanaestomjesečnoj narudžbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije