BiH

Na klinici Podhrastovi se pravi izolatorijum za slučaj pojave virusa korona

Na klinici Podhrastovi se pravi izolatorijum za slučaj pojave virusa korona
Foto: KCUS | Na klinici Podhrastovi se pravi izolatorijum za slučaj pojave virusa korona

SARAJEVO - Iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu počelo je prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjeljenja hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog pravljenja izolarotijuma za eventualne pacijente zaražene virusom korona.

Prebacivanje pacijenata počelo je u jutarnjim satima, a pacijenti i medicinsko osoblje imaju zaštitne maske.

Podsjećamo, ranije danas Sebija Izetbegović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, potvrdila je da su u ovoj ustanovi hospitalizovana trojica Kineza zbog sumnje na virus korona. Opširnije o tome na OVOM LINKU.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Azra Sofić rekla je da je Krizni štab na nivou FBiH odlučio da će izolatorijum biti smješten u Podhrastovima. Istakla je da nema razloga za paniku.

Sarajevski mediji pišu da je već dio pacijenata otpušten i poslan na kućno liječenje, a pacijentima je samo rečeno da je riječ o vanrednoj situaciji.

Sugerisala je u tim slučajevima da pacijenti telefonom pozovu dežurne epidemiološke službe gdje će dobiti sve instrukcije.

"To što je neko boravio u kriznom području, ne znači da je bolestan, ali treba biti u izolaciji 14-15 dana. Ukoliko se ne razviju simptomi, on je izvan izolacije. Ukoliko se simptomi jave, također se telefonom zove mobilni tim koji radi 24 sata i oni s posebnom opremom dolaze u stan i pregledavaju pacijente", kazala je Sofićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije