BiH

Na korak do ukidanja "bijelog hljeba"

Na korak do ukidanja "bijelog hljeba"
Na korak do ukidanja "bijelog hljeba"

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida jednogodišnje pravo na "bijeli hljeb" za funkcionere po isteku njihovog mandata.

Predlagač izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH je Klub poslanika SBB-a.

Tokom rasprave, Nikola Lovrinović, poslanik HDZ BiH, ocijenio je da Prijedlog zakona o ukidanju "bijelog hljeba" predstavlja populizam. On je tražio odgodu izjašnjavanja, podsjetivši da je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma odbila njegove amandmane na zakon i predložio da Dom usvoji zaključak kojim se produžava amandmanska faza.

"Čini mi se da je ovo samo dobar igrokaz za narod", rekao je Lovrinović.

No, Mirsad Ðonlagić, predsjedavajući Kluba SBB-a, odbacio je ocjenu da je riječ o populizmu, navodeći da se predloženom izmjenom zakona ispunjava zahtjev nezadovoljnog naroda iznesen na protestima prije godinu dana.

"Lovrinovićevim amandmanima nije ukinut 'bijeli hljeb', već je ovo pravo samo redukovano", naglasio je Ðonlagić.

Izrazivši tokom rasprave nadu da će Predstavnički dom usvojiti Prijedlog zakona, Zaim Backović, poslanik BPS-a, predložio je da se nakon ovog procesa uđe u cjelovitu proceduru "rješavanja problema čiji su prioritet uštede".

Na kraju rasprave Denis Bećirović, poslanik SDP-a, zaključio je da kod ovakvih prijedloga treba isključiti sujete u smislu ko je predlagač, "jer je bitno šta se zakonom predlaže".

Nakon što je prošao u Predstavničkom domu, da bi ovaj prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da dobije podršku i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji treba da zasjeda naredne sedmice.

Sifet Podžić, delegat u Klubu Bošnjaka (DF), rekao je danas da je ovo "fantastična odluka Predstavničkog doma".

"Dići ću obje ruke za ovaj zakon, zato što je ovo opredjeljenje u svim programskim dokumentima Demokratske fronte, a na ovome smo insistirali i prilikom potpisivanja koalicione platforme sa SDA i HDZ-om", rekao je Podžić.

On smatra dobrim što je sve pokrenuto od strane SBB-a kao opozicione partije.

"To je jako dobro, iako je riječ o ideji DF-a. Mi ćemo ovaj zakon podržati svim snagama", rekao je Podžić.

Dragutin Rodić (DNS), delegat u Klubu srpskog naroda, rekao je da još nije vidio tekst ovog zakona.

"Moj načelan stav jeste da određena prava poslanika i delegata treba dovesti na nivo koji je u prosjeku zemalja u okruženju", naveo je Rodić.

Smatra da ovu oblast treba urediti i riješiti na sistemski način i dodaje da će  podržati ovaj zakon.

Martin Raguž, delegat u Klubu Hrvata (HDZ 1990), rekao je da je na tragu podrške ovom zakonu i pravljenju balansa između primanja.

"U ovoj zemlji konačno se mora tome pristupiti", rekao je Raguž.

Poslanici SNSD-a opet napustili sjednicu

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu i danas su napustili sjednicu, što je peti put zaredom od kada je ovaj dom konstituiran. Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a, zatražio je da smjena predsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića bude jedna od tačaka dnevnog reda, ali poslanici su i danas, kao i na prethodne tri sjednice, odbili to uvrstiti u dnevni red, nakon čega su poslanici SNSD-a izašli iz sale. Poslanici SNSD-a odbijaju prisustvovati sjednicama sve dok dužnost predsjedavajućeg obavlja Džaferović, za kojeg tvrde da tokom rata nije spriječio i prijavio zločine nad Srbima u Vozući.

Izabrani članovi tri stalne komisije

Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine  BiH izabrani su članovi tri stalne komisija tog doma.

U Ustavnopravnu komisiju izabrani su Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Bariša Čolak (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Sredoje Nović (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS).

Komisiju za finansije i budžet čine Safet Softić (SDA), Sifet Podžić (DF), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Zdenka Džabas (HDZ BiH), Darko Babalj (SDS) i Dragutin Rodić (DNS). Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije su Sead Kadić (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Mario Karamatić (HSS), Martin Raguž (HDZ 1990), Nabojša Radmanović (SNSD) i Ognjan Tadić (SDS). Izbor članova ovih komisija je ujedno bila i jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice ovog tijela. Naredna sjednica Doma naroda PS BiH biće održana 5. marta. (Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije