BiH

Najviše stručnjaka u Njemačku iselilo iz BiH

Najviše stručnjaka u Njemačku iselilo iz BiH
Foto: Ilustracija/Arhiva | Najviše stručnjaka u Njemačku iselilo iz BiH

BERLIN, SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina je među deset zemalja svijeta iz kojih je u proteklih godinu dana otišlo najviše stručne radne snage u Njemačku prema novom Zakonu o zapošljavanju stručne radne snage u toj zemlji, koji je počeo da važi prije godinu dana.

Međutim, ako se gleda po glavi stanovnika, BiH je na prvom mjestu u svijetu iz koje je stručna radna snaga iselila u Njemačku.

Prema informacijama sajta schengenvisainfo.com, po apsolutnim brojevima BiH je na sedmom mjestu, iz koje je u proteklih godinu dana u Njemačku u skladu s novim zakonom otišlo 1.159 ljudi.

Na vrhu liste je Srbija, jer je u tamošnjem njemačkom konzulatu radne vize u skladu s ovim zakonom dobilo 2.024 ljudi. Iz našeg regiona u prvih deset su još samoproglašeno Kosovo sa 792 stručnjaka koja su dobila njemačku vizu, te Albanija sa 778 stručnjaka. 

Prema ovim podacima, na drugom mjestu po apsolutnim brojevima su Filipini, iz kojih su u Njemačku iselila 1.773 stručnjaka, međutim Filipini su zemlja sa sto miliona stanovnika. Sa 1.378 stručnjaka koji su se iselili u Njemačku na trećem mjestu je Vijetnam, međutim i on je zemlja sa gotovo sto miliona stanovnika. Naredne tri zemlje ispred BiH su Indija, Turska i Ukrajina, koje sve imaju daleko veći broj stanovnika od BiH. Iza BiH, sa 810 iseljenih stručnjaka, nalazi se Rusija, koja je takođe znatno mnogoljudnija od BiH.

Kako je naglašeno na sajtu, nekoliko studija OECD zemalja, Regionalnog fonda za saradnju i Zapadnog fonda za demokratiju pokazuje da BiH po iseljeniku gubi 21.000 evra godišnje. Kako je naglašeno, 2018. je oko 50.000 građana BiH napustilo zemlju. Više od polovine ih je otišlo u Njemačku, a zatim u Sloveniju, 26 odsto, i Austriju, devet odsto.

U svim zemljama zapadnog Balkana, kako je naglašeno, najviše zemlju napušta najstručnije, najobrazovnije i uglavnom mlađe stanovništvo. Zapadnobalkanci se, kako je istaknuto, najviše sele upravo u Njemačku, koja cijeni rad i znanje koje ovi ljudi nose, a ujedno su se pokazali kao dobri radnici.

Prema studiji Regionalnog fonda za saradnju, 2018. godine 32 odsto građana Srbije se izjasnilo da razmišlja ili planira da napusti zemlju.

Podsjećanja radi, Njemačka, osim programa za dovođenje stručne radne snage, ima i program za dovođenje nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana, prema kojem godišnje iz regiona u Njemačku iseli oko 30.000 nekvalifikovanih radnika. Takođe, Njemačka, u skladu s programom deficitarnih zanimanja, iz regiona dovodi medicinare i njegovatelje, jer je ta zemlja suočena sa alarmantnim manjkom ovog osoblja, a populacija rapidno stari.

Podsjećanja radi, Njemačka je od januara produžila važenje uredbe o doseljavanju nekvalifikovane radne snage najviše na pritisak njemačkih poslodavaca, koji se suočavaju s manjkom kvalitetnih radnika u sektorima poput građevine i ugostiteljstva. S obzirom na to da Njemačka ne želi ovaj region ostaviti bez radnika, ali i kao odgovor na neargumentovane tvrdnje desničarskih stranaka, od ove godine uvedena je kvota od 25.000 radnika godišnje, uprkos protivljenju njemačke privrede i nekoliko njemačklih federalnih zemalja, koje su zahtijevale da se ova kvota ukine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije