BiH

Nakon SIPA u privatne univerzitete upada i inspekcija

Nakon SIPA u privatne univerzitete upada i inspekcija
Foto: Ilustracija/Arhiva | Nakon SIPA u privatne univerzitete upada i inspekcija

BANJALUKA - Nakon što je, s ciljem obračuna sa onima koji su prodavali fakultetske diplome, uhapšeno 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih će posjetiti i inspekcija, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Afera "prodaja diploma" je, podsjetimo, vrhunac imala 21. februara, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banjaluke.

Iako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije "Klaster", iznio niz detalja, pa i onaj "da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici", na brojna pitanja javnost i dalje očekuje odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad ovih fakulteta.

"Od Republičke prosvjetne inspekcije zatraženo je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada i zakonitosti akata visokoškolskih ustanova", rečeno je "Nezavisnim novinama" iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske nam je potvrđeno da prosvjetna inspekcija već radi svoj dio posla na konkretnom predmetu.

"Budući da postoji osnovana sumnja da su subjekti koji su bili predmet operativne akcije 'Klaster' postupali suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju u smislu izdavanja javnih isprava, prosvjetna inspekcija preduzima određene radnje iz svoje nadležnosti na predmetnim visokoškolskim ustanovama", rekli su za "Nezavisne novine" iz Inspektorata Srpske.

Ističu da postupak koji provodi SIPA i dalje traje, te da su o okolnostima koje se stavljaju na teret licima i ustanovama upoznati samo putem informacije iz medija.

"Republička prosvjetna inspekcija zatražila je od SIPA da nam dostavi informacije i dokumentaciju, u mjeri u kojoj to neće ugroziti njihov postupak, a s ciljem preduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti", kažu iz Inspektorata Srpske.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske takođe ističu da su zatražili od SIPA informacije o akciji "Klaster". A u međuvremenu...

"Visokoškolske ustanove obuhvaćene akcijom 'Klaster' mogu da izvode nastavni proces dok se ne utvrdi eventualno nezakonito postupanje", kažu iz resornog ministarstva, te podsjećaju da su privremeno obustavljeni svi započeti procesi akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova obuhvaćenih ovom akcijom.

Ministarstvo je, kako dodaju, preduzelo hitne korake iz svoje nadležnosti i očekuje rezultate u što skorijem roku. I javnost, takođe u što skorijem roku, očekuje da se nadležni izjasne o svim nejasnoćama proisteklim iz ove akcije, o kojoj se brujalo nekoliko dana, a onda je počela da pada u zaborav.

Sud BiH je, podsjetimo, odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora uhapšenima u akciji "Klaster" i Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću izrekao mjere zabrane.

Kada su u pitanju ostali osumnjičeni kojima je tužilaštvo predložilo mjere zabrane, iz suda nam je rečeno da su Vojislavu Škrbiću, Vasi Pajiću, Denisu Pračiću, Mirku Tufegdžiji, Draganu Iliću i Selmi Otuzbir Mecan određene mjere zabrane.

Tužilac Kajganić je, podsjetimo, ranije izjavio da su došli do dokaza da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva.

"Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana", kazao je Kajganić.

Prekinuli akreditovanje

Iz Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske potvrđeno nam je da su donijeli zaključke kojim se privremeno prekidaju postupci akreditacije za visokoškolske ustanove obuhvaćene akcijom "Klaster".

"Postupci su privremeno prekinuti dok se ne obavi inspekcijski nadzor nad navedenim ustanovama. Prekid postupka ne utiče na status ustanova stečen na osnovu ranije izdatih akata, ali se prekidaju sve radnje u tekućim postupcima akreditacije", rečeno je iz Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije