BiH

Naredne sedmice imena članova nove Komisije za Srebrenicu

Naredne sedmice imena članova nove Komisije za Srebrenicu
Foto: Ilustracija | Naredne sedmice imena članova nove Komisije za Srebrenicu

Imena članova nezavisnih Komisija koje će utvrđivati istinu o stradanju svih naroda u Srebrenici od 1992-1995. i o stradanju Srba u Sarajevu trebalo bi da budu poznata naredne sedmice.

Vlada Republike Srpske usvojila je kriterijume za imenovanje po dva člana iz institucija koje je predložio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina. Iako su i ranije nagovještavali da će se na spisku naći dobro poznata imena, za sada otkrivaju samo da će to biti kompetentne sudije, tužioci, advokati i lica iz akademske zajednice, javlja "ATV".

"Prihvaćen je prijedlog Ministarstva pravde da se za članove Komisije imenuju po dva predstavnika sljedećih institucija: Narodna skupština Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, Udruženje sudija Republike Srpske, Udruženje tužilaca Republike Srpske, Advokatska komora Republike Srpske, Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti, međunarodni pravni eksperti", istakli su iz Vlade Republike Srpske.

Otkriveno je da će sudije, tužioci i advokati koji budu članovi nezavisne Komisije imati najmanje pet godina iskustva u oblasti krivičnog i međunarodnog humanitarnog prava. Isto važi i za međunarodne pravne eksperte. Iz Republike Srpske kažu da Novi Izvještaj znači i konačno priznanje zločina nad Srbima u srebreničkoj regiji, iako dokazi godinama stoje u ladicama Tužilaštva BiH, bez procesuiranja. 

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, za "ATV" kaže da intenzivno razgovara sa budućim članovima Komisija i da će im dostaviti sve informacije koje su prikupili, ali da niko neće uticati na njihov rad.

"Te metodologije predstavljaju okvir rada bez bilo kakve želje i namjere da se uplićemo u sam rad komisije. Dakle, metodologijom jeste propisano da će sama komisija donijeti poslovnik o radu i da će, dakle, svoj način djelovanja i rada ispuniti u skladu sa tim poslovnikom, a koji će biti u skladu sa metodologijom", istakao je Kojić.

"Metodologija se radi u skladu sa najboljim kriterijumima i praksama koju su imali na nekim sličnim mjestima u svijetu. Naravno, to rade stručni ljudi", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske u avgustu je jednoglasno odbacila Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je usvojila tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu usvojila.

Tadašnji Izvještaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo Bošnjačke žrtve.  

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije