BiH

Ističe rok za prijavu stranaka za izbore: Narod i pravda i Nezavisni blok najavili koaliciju

Ističe rok za prijavu stranaka za izbore: Narod i pravda i Nezavisni blok najavili koaliciju
Foto: Nedžad Uglješa | Narod i pravda i Nezavisni blok u koaliciji na izborima

SARAJEVO - Danas je posljednji dan za prijavu stranaka za ovogodišnje opšte izbore u BiH, koji će se održati 7. oktobra.

Većina stranaka bi trebalo danas da preda prijave, a kako saznajemo, SNSD je to već učininio.

U zgradu Centralne izborne komisije (CIK) BiH došli su Elmedin Konaković i Senad Šepić, bivši kadrovi SDA, a sada predsjednici dvije nove stranke, Narod i pravda i Nezavisni blok. Ove dvije stranke najavile su da će kao koalicija učestvovati na izborima.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, takođe je predao prijavu za sve pozicije na izborima. Kazao je da su blizu toga da sklope koaliciju sa strankom Narod i pravda, te da će on najvjerovatnije biti kandidat za Predsjedništvo BiH.

"Organi stranke to još nisu definitivno potvrdili, ali će vjerovatno biti tako“, kazao je Šepić.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, kazao je da su i oni prijavili učešće za sve pozicije izuzev za poziciju za Predsjedništvo BiH . Kazao je da je njima u interesu da ostanu u Kantonu Sarajevo, da su mlada stranka koja je dobila podršku, napominjući da su skupili više od 11 hiljada potpisa koji su dali podršku ovoj novoj stranci.

Kazao je da vjeruju da u Kantonu Sarajevo mogu naći partnere koji ću im omogućiti da još više ojačaju Kanton, te da ovaj ekonomsko najjači kanton u Federaciji BiH treba da pomogne i drugim kantonima.

Upitan da prokomentariše dešavanja u SDA, iz koje je nedavno izašao, Konaković je rekao da sve što se dešava u ovoj stranci pokazuje da su njegove kolege iz stranke ispravno postupile. Kazao je da dešavanja u SDA oko izbora kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pokazuju kako sve ide ka tome da se obezbijedi prolaz Fahrudinu Radončiću iz SBB da dođe na poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva.

"To je moje mišljenje i ja mislim da je to tako. Zbog toga će biti jako bitno da se zdrave političke snage u BiH udruže kako bi SDA u ovom četvorogodišnjem mandatu ostao u opoziciji i konsolidovao svoje redove jer je ta stranka potrebna BiH zbog toga što u njoj još uvijek ima dobrih, pametnih i poštenih ljudi", zaključio je Konaković.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA, predao je prijavu ove stranke za sve nivoe vlasti, te izrazio očekivanje da će SDA dobiti podršku. On je istakao da se na sutrašnjoj konvenciji stranke može desiti da se, kao kandidati za člana Predsjedništva BiH, vrate Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović, jer je to najznačnije i najveće tijelo stranke poslije Kongresa.

Genjac je rekao da Safet Softić i Šefik Džaferović definitivno neće odustati.

"Sve je na konvenciji. U njoj učesvuje preko 260 članova. Oni će glasati tajno i donijeti odluku ko će biti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH", rekao je Genjac.

Mario Karamatić iz HSS-a predao je prijavu za učešće ove stranke na izborima za sve pozicije izuzev za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kazao je da za Predsjedništvo BiH ne žele predati prijavu jer nije došlo do izmjena Izbornog zakona i da ponovo postoji niz kandidata koji žele spriječiti da hrvatski narod bira svog predstavnika.

Komentarišući određene izjave da je Hercegovačko-neretvanski kanton prekršio Ustav i stavio se iznad države kada je u pitanju smještaj migranata u centru Salakovac, Karamatić je rekao da je za sve kriv Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i njegov “komunalni redar” Dragan Mektić (ministar bezbjednosti BiH) koji je, kako je rekao, očistio Kanton Sarajevo kako bi turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan bez smetnji boravio u Sarajevu.

Kazao je da će Mektić pred kraj svog mandata dobiti još jednu krivičnu prijavu za klevetu zbog toga što je rekao da je komesar MUP-a HNK Ilija Lasić izvršio državni udar i prekršio državni zakon.

Podsjetimo, do danas je prijave za učešće na opštim izborima dostavilo 27 političkih stranaka i 16 nezavisnih kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije