BiH

Narodna skupština RS danas o izboru nove vlade

Narodna skupština RS danas o izboru nove vlade
Foto: N.N. | Narodna skupština RS danas o izboru nove vlade

BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada Srpske biće održana danas u Banjaluci.

Na drugoj posebnoj sjednici, čiji je početak zakazan u 12.00 časova, biće razmatran program kandidata za predsjednika Vlade sa prijedlogom članova Vlade, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da će SNSD u novoj Vladi imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP.

Dodik je istakao da će u novoj Vladi na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostati Dragan Lukač, Anton Kasipović na mjestu ministra pravde, Zlatan Klokić na mjestu ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a Srebrenka Golić na mjestu ministra građevinarstva.

On je naveo da bi novi ministar finansija trebalo da bude Zora Vidović, poljoprivrede Boris Pašalić, zdravlja Alen Šeranić, dok će Srđan Rajčević biti na čelu novoformiranog ministarstva koje će se baviti informacionim tehnologijama.

Socijalistička partija preložila je Petra Đokića za ministra energetike i rudarstva Republike Srpske, Duška Milunovića za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, a Sonju Davidović za ministra porodice omladine i sporta.

Prije početka druge posebne sjednice biće održana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude utvrđen dnevni red i termin održavanja treće posebne sjednice.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je sjedicu Kolegijuma u 11.00 časova.

Na trećoj posebnoj sjednici, čije je zakazivanje zatražila Vlada Srpske, trebalo bi da bude razmatran prijedlog budžeta Republike Srpske za 2019. godinu po hitnom postupku i ostali akti koji prate usvajanje budžeta.

Na dnevnom redu nalazi se Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta po hitnom postupku i Prijedlog Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2019-2021. godine po hitnom postupku.

Na dnevnom redu se nalazi i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti po hitnom postupku, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2019. godinu, te Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije