BiH

Narodna skupština RS nastavlja sjednicu: Besmislena rasprava o "Robnim rezervama"

Narodna skupština RS nastavlja sjednicu: Besmislena rasprava o "Robnim rezervama"
Foto: N.N. arhiva | Narodna skupština RS nastavlja sjednicu: Besmislena rasprava o "Robnim rezervama"

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine (NS) RS na današnoj sjednici, između ostalog, raspravljaće i o revizorskom izvještaju Javnog preduzeća "Robne rezerve Republike Srpske", koji se odnosi na 2015. godinu, što apsolutno nema smisla s obzirom na to da je na terenu potpuno druga priča i da je to preduzeće praktično u stečaju.

"Potpuno besmislena rasprava. Rasipanje vremena i energije koja se mogla iskoristiti za nešto produktivnije. Deplasirano je pričati o nečemu što je bilo u 2015. godini i treba naći način da se to ne dešava, odnosno da materijali te vrste na vrijeme dolaze pred poslanike", rekao je Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa (CCI), organizacije koja već godinama prati rad NS RS.

Ono što je zanimljivo jeste da Narodna skupština RS, osim što će obaviti raspravu, praktično ništa ne može uraditi kada su u pitanju "Robne rezerve" s obzirom na to da nakon otvaranja stečaja samo sud može odlučivati o sudbini tog preduzeća. Međutim, izvještaj revizora, s čim se slažu gotovo svi poslanici, iako star i neupotrebljiv, poslužiće za politička prepucavanja, politikantstvo i međusobna optuživanja koja neće dovesti do bilo kakvih rješenja.

"Da je o tome raspravljano ranije, možda se nešto moglo i liječiti. Njima očigledno nije bilo u interesu da se o tome raspravlja ranije, ali rasprava će pokazati gdje smo i šta smo kada su u pitanju 'Robne rezerve'", rekao je Dušan Berić, poslanik SDS-a i predsjednik Odbora za privredu NS RS, dodajući da Narodna skupština ne može ništa uraditi.

Inače, početkom aprila, Vlada RS odlučila je da ide u reorganizaciju "Robnih rezervi", a mjesec dana nakon toga raspravljalo se i o pokretanju stečaja, što je najizglednija opcija, a čemu se generalnim štrajkom usprotivilo 32 radnika. Nakon generalnog štrajka, Vlada RS krajem maja zadužila je sve republičke organe uprave da hitno razmotre mogućnost potrebe za prijem u radni odnos radnika zaposlenih u "Robnim rezervama" i na tome je, barem zasad, sve ostalo.

"Procedura je takva da izvještaj tek sada dolazi na sjednicu NS RS i naša obaveza je da o njemu raspravljamo u skladu s Poslovnikom, koji predviđa da se izvještaji koji imaju negativno mišljenje automatski upućuju u parlamentarnu proceduru", rekao je Marko Vidaković, poslanik SNSD-a i član Odbora za reviziju, dodajući da je Vlada RS već pokrenula određene aktivnosti kako bi se popravilo stanje u tom preduzeću.

Što se tiče negativnog izvještaja revizora, te 2015. godine Javno preduzeće "Robne rezerve" imalo je prihode od 570.743 KM, a rashode od gotovo 3,4 miliona KM, tako da je deficit samo na kraju te godine iznosio 2,8 miliona KM. Izvještajem je poprilično detaljno opisano šta se sve dešavalo u tom preduzeću, od saradnje s "Farmlandom" u kojoj su izvisili, preko malverzacija za regresirano đubrivo do pomoći stanovništvu tokom poplava.

Godinu kasnije, 2016, "Robne rezerve" su završile s minusom od 12,9 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije