BiH

Narodna skupština RS odbila Vukanovićevu deklaraciju o Srbima u Crnoj Gori

Narodna skupština RS odbila Vukanovićevu deklaraciju o Srbima u Crnoj Gori
Foto: Arhiva | Narodna skupština RS odbila Vukanovićevu deklaraciju o Srbima u Crnoj Gori

BANJALUKA - Poslanici Nraodne skupštine Republike Srpske (RS) nisu danas usvojili deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović.

Od ukupno 69 prisutnih poslanika, za usvajanje ove deklaracije glasalo je 19, protiv je bio jedan, dok su dva poslanika bila suzdržana.

U dokumentu, koji nije dobio potreban broj glasova, se izražavala duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

Vukanović je predlagao da parlament RS osudi, kako je naveo, diskriminaciju Srba u Crnoj Gori, te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine i omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o inspekcijama u Srpskoj kojim se uvodi nova kategorija - inspektor posebne i unutrašnje kontrole radi poboljšanja kvaliteta rada.

Ova kategorija inspektora se uvodi i radi eliminisanja nezakonitog, nepravilnog i neprofesionalnog rada, poštovanja pravila vođenja postupka, ujednačavanja postupanja unapređenjem internih postupaka, te sticanja povjerenja građana i pravnih lica u rad inspekcija, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Ovim aktom se uređuje obavljanje inspekcijskog nadzora u okviru sistema, nadležnost inspekcijskih organa, inspekcijska zvanja i radnopravni status inspektora, ovlašćenja, prava i obaveze inspektora i subjekata nadzora, način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora, odlučivanja po žalbama izjavljenim na rješenje inspektora, izvršenja rješenja inspektora, posebni postupci u inspekcijskom nadzoru, postupak posebne i unutrašnje kontrole, prekršajna odgovornost i druga značajna pitanja.

Poslanici su po hitnom postupku i na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojili Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je predviđeno da gradonačelnika tog grada neposredno na izborima biraju građani na period od četiri godine.

Ranija praksa je bila da se gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira posredno u Skupštini grada.

Narodna skupština je po hitnom postupku i na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojila Zakon o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, kojim se uređuje način izbora i opoziva gradonačelnika grada koji se sastoji iz više opština, a primjer za to je, upravo, Istočno Sarajevo.

Po hitnom postupku je usvojen i Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, kojim se uređuje poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta i gasovoda na ovoj dionici, kao projekata od posebnog značaja za Srpsku.

Ovim aktom se uređuju i finansiranje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, sprovođenje tog postupka i druga pitanja od značaja za izgradnju ovog auto-puta i gasovoda.

Skupština je po hitnom postupku usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj, kojim se, između ostalog, produžava rok do kojeg obrazovane laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju.

Nastavak sjednice je u utorak, 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije