BiH

Naša priča Republika Srpska uputila pitanje sudijama Ustavnog suda BiH

Naša priča Republika Srpska uputila pitanje sudijama Ustavnog suda BiH
Foto: N.N. | Naša priča Republika Srpska uputila pitanje sudijama Ustavnog suda BiH

​BANJALUKA - Povodom odluke Ustavnog suda BiH, donesene na 126. plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, kojom su ukinute određene odredbe Deklaracije o ustavnim pitanjima i Zaključci koje je donijela Narodna skupština, a koji se tiču vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj, stranka Naša priča Republika Srpska uputila je jedno pitanje sudijama Ustavnog suda BiH.

"Imajući u vidu da se Ustavni sud BiH oglasio nenadležnim da ocenjuje ustavnost Dejtonskog mirovnog sporazuma u odnosu na Ustav Republike BiH, jer je Ustavni sud ustanovljen prema Ustavu BiH sa isključivim zadatkom da podržava Ustav (Odluka broj U 1/03 od 25. jula 2003. godine, stav 10, objavljena u "Službenom glasniku BiH" broj 38/03), kako je onda moguće da Ustavni sud BiH demantuje sopstvenu odluku o nenadležnosti donetu 2003. godine i sada se proglasi  nadležnim za ukidanje odredbi Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS, odnosno Zaključaka Narodne skupštine RS o prenosu, vraćanju nadležnosti BiH na entitetski nivo u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma o nadležnostima entiteta", upitali su iz stranke Naša priča Republika Srpska.

Sudijama Ustavnog suda BiH poručili su da se ne mogu "u jednom predmetu proglasiti nenadležnim, a u drugom nadležnim za ustavnost Dejtonskog sporazuma u odnosu na Ustav BiH, što čini osnov pomenute Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine RS".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije