BiH

Nastavljena sjednica Parlamenta BiH, prekinuta 17.januara

Nastavljena sjednica Parlamenta BiH, prekinuta 17.januara
Foto: Nedžad Uglješa | Nastavljena sjednica Parlamenta BiH, prekinuta 17.januara

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas sjednicu, prekinutu 17. januara, raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Razlozi za donošenje ovog zakona, čiji su predlagači poslanici Aleksandra Pandurević (SDS), Borjana Krišto (HDZ) i Mirsad Isaković (SBB), odnose se na efikasniju zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, unapređenjem normativnog okvira.

Prema utvrđenom dnevnom redu 55. sjednice, poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara.

Pred poslanicima će se naći izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2016. godinu, godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu i pojedinačni revizorski izvještaji za 74 institucije BiH za prošlu godinu, koje je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Među 102 tačke dnevnog reda je i izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2016. godinu, izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2016, kao i izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih partija u 2015. godini, te izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Poslanici bi trebalo da se danas izjasne o prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili HDZ BiH i SDA.

Predviđeno je i razmatranje informacije o stanju u oblasti direktnih stranih investicija u BiH, te određenih poslaničkih inicijativa, kao i davanje saglasnosti za ratifikovanje niza međunarodnih sporazuma.

Prijedlog zakona o depozitu u bankama u BiH skinut s dnevnog reda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je na zahtjev Vijeća ministara BiH skinuo s dnevnog reda Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH. U toku kratke rasprave o Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2016.godinu konstatovano je da  Parlament nije trebalo da na dnenvi red stavi izvještaj star dvije godine, te da se o tome u budućnosti treba voditi računa.

Po okončanju 55. sjednice, počeće 56. sjednica Predstavničkog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije