BiH

Nataša Vodušek više nije ambasador u BiH

Nataša Vodušek više nije ambasador u BiH
Nataša Vodušek više nije ambasador u BiH

SARAJEVO - Predsjednik Slovenije Danilo Tirk razriješio je jučer Natašu Vodušek funkcije ambasadora ove zemlje u BiH zbog saobraćajne nezgode u Sarajevu u kojoj je sudjelovala, a u kojoj je teže povrijeđen Saralija Nihad Zorlak.

Potvrdili su ovo advokat Vodušekove i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP).

"Vlada Slovenije je predložila, a predsjednik Slovenije donio odluku o razrješenju Nataše Vodušek s funkcije ambasadora u BiH. Razlog za njeno razrješenje nije loš rad, nego okolnosti koje su nastale nakon saobraćajne nezgode u kojoj je sudjelovala, što je onemogućavalo normalan rad", kazao je Baštijan Penko, advokat Nataše Vodušek.

Istragu o saobraćajnoj nezgodi u Sarajevu od prije dva mjeseca u kojoj je učestvovala sada već bivša ambasadorica Slovenije u BiH nastavit će provoditi nadležno tužilaštvo u Ljubljani. Iz sarajevske policije nikada nisu htjeli ni potvrditi, ni demantirati spekulacije da je Vodušekova izazvala nezgodu vozeći u pijanom stanju.

Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, kaže kako je predstavnik Ambasade Slovenije u našoj zemlji usmeno obavijestio MVP BiH o razrješenju ambasadorice Nataše Vodušek.

"To je potpuno očekivana i u skladu sa međunarodnim diplomatskim normama donesena odluka. Uopšte nije bilo dvojbe da će slovenačke vlasti postupiti na ovaj način, bilo je samo pitanje dana kada će se to desiti. Uobičajeno je da u ovakvim slučajevima istražni organi zemlje iz koje dolazi ambasador provode istragu. Mi smo Sloveniji proslijedili svu dokumentaciju o ovoj nesreći, a njihovi organi treba da istraže je li bivša ambasadorica odgovorna", rekao je Perković.

Nihad Zorlak, koji je teško povrijeđen u nezgodi koja se dogodila prije dva mjeseca u Sarajevu, još se nalazi na liječenju u Kliničkom centru u ovom gradu.

Biljana Jandrić, glasnogovornica ovog centra, kaže da se Zorlak dosta dobro oporavlja te da bi, ako se oporavak nastavi dosadašnjim tempom, do kraja naredne sedmice mogao biti upućen na kućno liječenje.

SDP BiH je juče pozdravila odluku Slovenije o povlačenju Vodušekove sa pozicije ambasadora te zemlje u BiH.

Žrtva nezgode može da podnese tužbu

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković objašnjava kako Nihad Zorlak može u građanskoj parnici tužiti Natašu Vodušek ukoliko istraga pokaže da je ona odgovorna za saobraćajnu nezgodu u kojoj je povrijeđen.

"Ako istraga pokaže da je Vodušekova odgovorna za izazivanje nesreće, onda povrijeđeni ima mogućnost da u građanskoj parnici traži naknadu za pretrpljenu fizičku i duševnu bol", rekao je Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije