BiH

Ne žuriti s izborom novog patrijarha

Ne žuriti s izborom novog patrijarha
Ne žuriti s izborom novog patrijarha

BEOGRAD - S izborom novog patrijarha ne treba žuriti i odluka Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da umoli patrijarha Pavla da i dalje ostane na čelu SPC-a ne znači da postoji raskol među episkopima, ocijenili su analitičari.

Vijest da je Sabor odlučio da patrijarh Pavle ostaje doživotno na čelu Srpske pravoslavne crkve profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić tumači kao posljedicu velike patrijarhove popularnosti među vjernicima, publiciteta koji je ovo pitanje dobilo u javnosti, ali i sumnji u autentičnost patrijarhove molbe.

On smatra da ne treba žuriti s odlukom o imenovanju novog patrijarha, odnosno molbi patrijarha Pavla, ali da je na odluku Sabora uticalo i to što se i dalje nagađa da li je patrijarhov potpis na molbi autentičan ili ne.

Na Saboru SPC u utorak je, takođe, odlučeno i da zbog bolesti patrijarha mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je do sada obavljao dio poslova patrijarha, budu povjerena nešto šira ovlašćenja nego što ih je imao do sada.

Živica Tucić, vjerski analitičar, kazao je da je pomalo iznenađen ovakvom odlukom Sabora SPC, iako je i sam ranije pominjao da bi takva mogućnost mogla da postoji.

On, ipak, smatra da je većina u Episkopatu raspoložena da dobije novog poglavara, uz potpuno poštovanje sadašnjeg patrijarha Pavla.

Tucić objašnjava da odluka Sabora da ne prihvati molbu patrijarha Pavla nije rezultat neslaganja o promjenama Ustava SPC i izboru novog patrijarha, jer, prema njegovim saznanjima, razlike u vezi s Ustavom i njegove izmjene za sada ne postoje.

"Niko zvanično, koliko je meni poznato, nije obrazložio šta bi to trebalo u Ustavu Crkve menjati", dodaje on.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da Sabor i Sinod treba da rade transparentno, kao što se radi u drugim pravoslavnim crkvama, a ne iza zatvorenih vrata i s nedoumicama koje su i dovele do otvorenih podjela u Episkopatu i oko patrijarha.

Patrijarh srpski Pavle je 8. oktobra podnio molbu da mu se na predstojećem Saboru SPC odobri povlačenje iz aktivne službe.

Kao mogući nasljednici patrijarha Pavla najčešće se spominje mitropolit Amfilohije Radović. Međutim, kao mogući nasljednici pominju se i vladika niški Irinej, vladika žički Hrizostom i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije