BiH

Ne žuriti s izborom novog patrijarha

Ne žuriti s izborom novog patrijarha
Ne žuriti s izborom novog patrijarha
Rade Šegrt

BEOGRAD - S izborom novog patrijarha ne treba žuriti i odluka Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da umoli patrijarha Pavla da i dalje ostane na čelu SPC-a ne znači da postoji raskol među episkopima, ocijenili su analitičari.

Vijest da je Sabor odlučio da patrijarh Pavle ostaje doživotno na čelu Srpske pravoslavne crkve profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić tumači kao posljedicu velike patrijarhove popularnosti među vjernicima, publiciteta koji je ovo pitanje dobilo u javnosti, ali i sumnji u autentičnost patrijarhove molbe.

On smatra da ne treba žuriti s odlukom o imenovanju novog patrijarha, odnosno molbi patrijarha Pavla, ali da je na odluku Sabora uticalo i to što se i dalje nagađa da li je patrijarhov potpis na molbi autentičan ili ne.

Na Saboru SPC u utorak je, takođe, odlučeno i da zbog bolesti patrijarha mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je do sada obavljao dio poslova patrijarha, budu povjerena nešto šira ovlašćenja nego što ih je imao do sada.

Živica Tucić, vjerski analitičar, kazao je da je pomalo iznenađen ovakvom odlukom Sabora SPC, iako je i sam ranije pominjao da bi takva mogućnost mogla da postoji.

On, ipak, smatra da je većina u Episkopatu raspoložena da dobije novog poglavara, uz potpuno poštovanje sadašnjeg patrijarha Pavla.

Tucić objašnjava da odluka Sabora da ne prihvati molbu patrijarha Pavla nije rezultat neslaganja o promjenama Ustava SPC i izboru novog patrijarha, jer, prema njegovim saznanjima, razlike u vezi s Ustavom i njegove izmjene za sada ne postoje.

"Niko zvanično, koliko je meni poznato, nije obrazložio šta bi to trebalo u Ustavu Crkve menjati", dodaje on.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da Sabor i Sinod treba da rade transparentno, kao što se radi u drugim pravoslavnim crkvama, a ne iza zatvorenih vrata i s nedoumicama koje su i dovele do otvorenih podjela u Episkopatu i oko patrijarha.

Patrijarh srpski Pavle je 8. oktobra podnio molbu da mu se na predstojećem Saboru SPC odobri povlačenje iz aktivne službe.

Kao mogući nasljednici patrijarha Pavla najčešće se spominje mitropolit Amfilohije Radović. Međutim, kao mogući nasljednici pominju se i vladika niški Irinej, vladika žički Hrizostom i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije